A A A
Je bent hier > Activiteiten > Ik zoek een activiteit / voor jongeren / Learn2Work

Learn2Work is een leerwerkproject voor jongeren van 18 t/m 27 jaar die zijn uitgevallen op school, een uitkering hebben of een dagbesteding nodig hebben om in het dagritme te komen.

Doel is dat jongeren binnen 1 jaar goed voorbereid terugkeren naar school of uitstromen naar werk.

 

Waarom?
De jongeren volgen bij Learn2Work (maximaal) een jaar lang een dagbestedingsprogramma van vier dagen in de week die voor de helft bestaat uit theorie (Nederlands, Engels, rekenen, trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling en coaching op houding, gedrag en werknemersvaardigheden) en voor de andere helft uit leren in de praktijk. Aan het eind van het jaar stromen zij uit naar school of werk.

 

Klik hier om rechtstreeks naar de website van Learn2Work te gaan.
 

 

Kans op een betere toekomst dankzij Learn2Work

Learn2Work biedt jongeren tussen de 18 en 27 jaar met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans op een betere toekomst. Met een traject op maat worden zij ondersteund én geactiveerd om weer terug te keren naar school of werk. Jaarlijks stromen zo’n vijftig jongeren succesvol uit. ‘Wij leggen de nadruk op wat iemand wél goed doet. Dat is de kracht van onze aanpak.’

 

Learn2Work is het leer-werktraject van de Almeerse welzijnsorganisatie De Schoor. De jongeren die zich er aanmelden, hebben een heel diverse achtergrond, vertelt trajectbegeleider Marco van Schaik. ‘Het kan zijn dat het thuis, om wat voor reden dan ook, niet lekker loopt. Of dat iemand z’n ouders heeft verloren. Maar ook jongeren met een licht verstandelijke beperking of jongeren die een gevangenisstraf hebben uitgezeten kunnen bij ons terecht. Wij kijken nergens van op.’ Doel is dat de deelnemer aan het eind van de rit de juiste vaardigheden en competenties bezit om goed voorbereid terug te kunnen keren naar school of werk. Hoe lang zo’n traject duurt? Marco: ‘Dat hangt van allerlei factoren af. Soms kan iemand al na een paar maanden doorstromen, soms duurt het anderhalf jaar.’


Grenzen verleggen

Voor iedere deelnemer wordt een traject op maat samengesteld. Dat bestaat uit theorie- en praktijklessen, activiteiten, coaching en stage. Elke jongere krijgt een persoonlijke coach die hem bij het hele traject begeleidt. ‘Maatwerk is essentieel voor deze jongeren,’ benadrukt Marco. ‘We kijken waar iemands interesses liggen en waar iemand goed in is. Samen werken we in kleine stapjes toe naar het einddoel.’ Sport maakt vaak een belangrijk deel uit van het programma. Marco: ‘Door te sporten leren de jongeren hun grenzen te verleggen en krijgen ze meer zelfvertrouwen.’

 

Back to basic

Elk traject start met een oriëntatiefase. ‘Dan gaan we back to basic. We besteden aandacht aan aspecten als op tijd komen en het nakomen van afspraken. Ook maken de deelnemers een persoonlijk ontwikkelplan. Daarnaast zorgen we dat alle randvoorwaarden op orde zijn. Denk aan huisvesting, financiën en eventueel kinderopvang. Wij helpen de jongeren daarbij.’ Daarna volgt, afhankelijk van iemands doel, de school- of werkfase. In de schoolfase doen de deelnemers uiteenlopende vaardigheden op om schoolrijp te worden. Naast vakken als rekenen, Nederlands en Engels werken de jongeren onder meer aan een positieve leerhouding, presentie en zelfreflectie. Ook een stage maakt deel uit van het programma.

 

Praktijkervaring opdoen

Jongeren die na het traject bij Learn2Work liever willen gaan werken, ontwikkelen zich verder in de werkfase. Marco: ‘Je leert dan bijvoorbeeld hoe je een cv maakt en hoe je een sollicitatiegesprek voert. Verder doen de deelnemers uitgebreide praktijkervaring op. Dat begint met een stage op een werkervaringsplek. Daarna gaat de coach van Learn2Work samen met de jongere op zoek naar een betaalde baan.’ Ook de combinatie werken en leren is een mogelijkheid.


Nazorg

Zelfs als de jongeren hun traject hebben afgerond en zijn doorgestroomd naar een opleiding of werk, blijft Learn2Work betrokken. ‘We bieden nog zeker een jaar nazorg. Daarmee voorkomen we dat ze terugvallen in hun oude patroon,’ verklaart Marco. Als alles goed gaat, wordt het aantal contactmomenten stapsgewijs afgebouwd. Toch is ook dan de deur nooit helemaal dicht. Marco: ‘Ik heb met bijna alle oud-deelnemers nog contact. Ze kunnen mij dag en nacht bellen, ik sta altijd voor ze klaar.’

 

Jeffrey: ‘Dankzij Learn2Work heb ik weer vertrouwen in mijzelf’

 

Op zijn zeventiende kreeg Jeffrey Post (27) een ernstig ongeluk, waardoor zijn toekomstplannen plotseling in duigen vielen. Ook thuis liep het in die tijd niet op rolletjes. En toen hij ook nog eens in aanraking kwam met de verkeerde vrienden, gleed hij steeds verder af. Totdat hij vier jaar geleden besloot dat het roer radicaal om moest.

 

‘Als kind kon ik altijd al moeilijk stilzitten. Ik zat op een school voor speciaal onderwijs en daarna volgde ik de vmbo-opleiding Techniek Breed aan het Baken Stad College in Almere. Ik had mijn zinnen gezet op een toekomst in het leger. Toen kreeg ik een heftig ongeluk, waarbij ik mijn beide armen, mijn neus en oogkassen brak. Ik kon mijn plannen op mijn buik schrijven. Mijn leven stortte in, ik had geen idee wat ik dan wel moest gaan doen. Ik probeerde verschillende opleidingen, maar niks paste bij me. Ik was 18 toen ik definitief stopte met school.
 

Niemand begreep me

Ook thuis liep het niet lekker. Ik droeg al een tijd de zorg voor mijn oma en toen werd ook mijn moeder ziek. Zo ernstig, dat ze zelfs een aantal suïcidepogingen deed. Intussen ging het ook met mijzelf steeds verder bergafwaarts. Ik had geen werk, alleen een Wajong-uitkering, en ik kwam met de verkeerde mensen in aanraking. Regelmatig zwierf ik rond op straat. Niemand begreep me. Ik voelde me heel erg alleen.
 

Toen kwam ik op een dag Marco tegen. ‘Zou je niet wat meer van je leven willen maken?’ vroeg hij me. Maar op dat moment was ik daar nog helemaal niet aan toe. Ik had zoveel meegemaakt, ik geloofde niet dat ik hier ooit nog uit zou kunnen komen. Bovendien, als ik aan een baan zou beginnen, zou ik na een jaar mijn uitkering kwijtraken. Het idee alleen al leverde me zoveel stress op dat ik last kreeg van paniekaanvallen.
 

Vier jaar geleden leerde ik mijn huidige vriendin kennen. Zij heeft me gestimuleerd om tóch aan mijn toekomst te gaan werken. Dankzij haar besloot ik alsnog contact op te nemen met Marco. Ik stuurde hem een berichtje met de vraag of hij me nog een kans wilde geven en hij stelde Learn2Work voor. Ik kon heel snel starten.

Steeds een stukje vooruit

Dat was een enorme omslag. Ineens moest ik volop aan de bak en dat was niet makkelijk. Meerdere keren heb ik op het punt gestaan om het bijltje erbij neer te gooien. Maar steeds zei Marco dat hij vertrouwen in me had, en dan zette ik toch weer door. Ik wilde mijn

vriendin en ouders zó graag bewijzen dat ik geen loser ben. Langzaam ging ik steeds een stukje vooruit.

De afgelopen jaren had ik flinke schulden opgebouwd en bij Learn2Work leerde ik hoe ik de dingen anders kon aanpakken. Mijn zelfvertrouwen groeide. Ik ontdekte dat ik het liefst met mensen wilde werken. Marco stelde een combinatie van techniek en mensen voor. Of conciërge op een school niet iets voor me was, vroeg hij. Dat leek me wel wat. Ik heb vier open sollicitaties gestuurd en de directeur van het Baken, mijn oude school, nam contact met me op. Samen met Marco heb ik uitgebreid geoefend hoe ik me zo goed mogelijk kon presenteren tijdens m’n sollicitatiegesprek. Ik mocht drie maanden stage komen lopen en ik vond het geweldig. Na mijn stage kreeg ik een jaarcontract en inmiddels heb ik een vaste aanstelling. Het werk is superafwisselend. De ene dag haal ik een boze leerling uit de klas of sus ik een vechtpartij op het schoolplein, de volgende dag repareer ik een gesprongen waterleiding en ontvang ik ouders tijdens een open avond.

Ik ben heel gelukkig met waar ik nu sta in mijn leven. Sinds kort woon ik samen met mijn vriendin in een fijn vierkamerappartement. Ook de band met mijn ouders is in positieve zin veranderd. Zonder Learn2Work had ik dit nooit bereikt. Marco was al die tijd mijn steun en toeverlaat en ook mijn coach Alwin heeft me heel veel geleerd. Ik weet dat ik altijd bij ze terecht kan, ook nu nog. Dankzij Learn2Work heb ik weer vertrouwen gekregen in mijzelf. Als je maar wil, dan is alles mogelijk.’

 

Cindy: ‘Ik geef niet op!’

 

Cindy Mostaard (29) was jarenlang niet naar school geweest, toen ze besloot alsnog een diploma te gaan halen. Bij Learn2Work leerde ze weer in het schoolritme te komen én werkte ze aan haar zelfvertrouwen.

 

‘Tijdens mijn opleiding bij PRO Almere liep ik stage in het restaurant van de Hema. Daar kon ik naderhand blijven werken. Twee jaar later brak de financiële crisis uit en werd mijn contract helaas niet verlengd. Ik heb tweeënhalf jaar thuis gezeten. Dat was echt heel lang, het maakte me depressief. Gelukkig kon ik daarna aan de slag in de bar van Doenersdreef Zorg, maar ook dat werk stopte na twee jaar. Opnieuw zat ik thuis. Het UWV adviseerde me om een diploma te gaan halen op mbo1-niveau. Maar omdat ik al zo lang niet meer naar school was geweest, verwees het ROC mij door naar Learn2Work.

Iedereen accepteert je

Bij Learn2Work heb ik geleerd om weer in het schoolritme te komen. En dat was echt wel even wennen! Er wordt hier heel erg gekeken wat je zelf wil en wat je nodig hebt. Ik kreeg verschillende schoolvakken, maar ik heb ook gewerkt aan mijn zelfvertrouwen. Vroeger ben ik veel gepest, waardoor ik erg onzeker was. Ik kan nu veel beter voor mezelf opkomen. Dat heb ik geleerd van mijn coach Daniëlle. Het klikte vanaf dag één en ze was er altijd voor me. Ik kon over alles met haar praten, ze vond niks gek. Bij Learn2Work heb ik het erg naar mijn zin gehad. De sfeer was goed. Je mag er jezelf zijn, iedereen accepteert je zoals je bent.


Na Learn2Work werd ik toegelaten tot de Entree-opleiding van het ROC. Dat is een heel brede opleiding van één jaar. Die heb ik inmiddels afgerond en nu zit ik in het eerste jaar van de opleiding Medewerker Dierenverzorger bij Aeres VMBO in Almere.
 

Ik kan altijd op haar rekenen

Ook nu kan ik nog steeds bij Daniëlle terecht. Toen ik net was begonnen aan de Entree-opleiding, had ik vooral moeite met het vak Nederlands. Daniëlle heeft meteen bijles voor me geregeld. Nu kan ik wel wat extra hulp bij Engels gebruiken, en ook dat is ze voor me aan het regelen. De begeleiding van Learn2Work stopt dus niet als je bent uitgestroomd. Ik woon op mezelf en het is soms best lastig om het huishouden en school met elkaar te combineren. Maar ik weet dat ik altijd op Daniëlle kan rekenen. Dat is een fijne gedachte.
 

Zonder Learn2Work zou ik nu nog in de horeca werken, of misschien nog steeds thuiszitten met een uitkering. Ik kijk nooit zo naar de toekomst, ik richt me liever op het hier en nu. Maar straks hoop ik een baan te vinden die ik écht leuk vind. Waar ik kan werken met dieren, want dat wil ik het allerliefst. Ik ben nu op zoek naar een stageplek en dat is niet makkelijk in coronatijd. Maar ik geef niet op, ik weet waar ik het voor doe.’

 

‘Ik doe er weer toe’

Geen baan, geen diploma, torenhoge schulden en depressief. CJ (24) wist niet meer wat hij moest doen. Zijn moeder spoorde hem aan hulp te zoeken. “Gelukkig heeft ze dat gedaan. Ik zag geen uitweg meer en dacht dat niemand mij kon helpen. Maar nu heb ik weer zin in de toekomst.”

 

Lees hier het hele verhaal van CJ

 

Interview Danielle Lanzaat

Jongeren hebben gehuild van blijdschap
 

Danielle Lanzaat werkt al ruim 25 jaar bij welzijnsorganisatie De Schoor, waarvan ruim 10 jaar bij Learn2Work. Ze is destijds gevraagd mee te doen met de pilot, samen met de jongeren. Als coach is ze verantwoordelijk voor een brede groep jonge, kwetsbare mensen; ze begeleidt hen in een leerwerktraject.

 

Lees hier het complete interview
 

Almere tegen armoede

2011-2021

10 Jaar Learn2Work

 

In 2021 bestaat Learn2Work 10 jaar en daar besteden we op verschillende manieren aandacht aan. Bijvoorbeeld met dit filmpje met oud-deelnemers. Inspirerend en hartverwarmend!

En lees ook het speciale jubileummagazine door op de foto te klikken.Copyright De Schoor 2024