A A A
Je bent hier > Buurtkracht > Ruil- en weggeefinitiatieven

Er zijn in Almere heel wat leuke ruil- en/of weggeefinitiatieven: ruilkast, minibieb, zwerfboekenkast, kookboekkast, ruiltafel, plantenbieb, weggeefwinkel, buurtkoelkast, voedselkast etc.

Deze initiatieven zorgen voor verbindingen in de buurt, dat spullen hergebruikt worden of een nieuwe bestemming krijgen en zijn vaak ook broodnodig.

  
Heb jij of ken jij zo'n initiatief in de wijk? Meld deze dan aan onder aan deze pagina. Zijn er spelregels? Openingstijden? Een website of facebookpagina? Laat het weten!

Als jij dat wil dan zetten wij jouw initiatief ook op de kaart, geven we er bekendheid aan via HOPLR en Buurtkracht en brengen we je in contact met andere initiatiefnemers!

 

Je kunt ook de berichten over jouw ruil- of weggeefinitiatief delen in de Facebookgroep: www.facebook.com/groups/ruilenweggeefinitiatievenalmere/

 

Weggeefwinkels (ROOD)

Een weggeefwinkel is een winkel zonder kassa. Je mag spullen en kleding komen brengen, maar je kunt ook iets leuks meenemen en dat zonder iets te betalen.

 

Ruil/weggeefkasten (ROOD)
In de stad zijn verschillende ruil/weggeefkasten. Kleine spulletjes kun je in de kast zetten (vol = vol), maar je mag er ook spulletjes uit meenemen.
Zo'n ruilkast kun je natuurlijk ook heel eenvoudig zelf maken. En het heeft meer kracht en een langduriger effect als die kast langere tijd blijft staan, maar kan dus ook iets tijdelijks zijn.

 

Voedselkasten (GEEL)
Een voedselkastje is een kastje waar allerlei (houdbare) producten in kunnen worden gelegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rijst, een blik soep, maandverband en tandpasta, noem maar op! Deze producten kunnen door andere buurtbewoners weer worden meegenomen.

 

Zwerfboekstations en minibiebjes (BLAUW)
Voor je boeken zijn er zwerfboekstations en minibiebjes. Wist je dat er in veel buurtcentra ook boekenruilkasten en/of zwerfboekenstations staan?

 

Kookboekenkastjes (BLAUW)
Wil je wel eens een ander recept uitproberen, maar niet gelijk een nieuw kookboek aanschaffen? In verschillende wijken van Almere staan kookboekenkastjes. Je mag een kookboek in de kast zetten, maar je mag ze ook meenemen.

 

Plantenbieb of groene ruiltafel (GROEN)

Er zijn ook buren die graag plantjes, stekjes en zaden met elkaar ruilen. Zo wordt Almere zowel binnen als buiten een beetje groener.

 

Menstruatieproducten Uitgifte Punt (MUP) (GRIJS)

Het Armoedefonds is een project gestart om menstruatie-armoede een halt toe te roepen. Zij doet dit door gratis menstruatieproducten beschikbaar te stellen via MUP’s. MUP’s zijn uitgiftepunten voor menstruatieproducten, maar worden ook steeds vaker breder ingezet om ook andere hygiëne- en verzorgingsproducten aan te bieden aan de minima. In Almere vind je in elk buurtcentrum van De Schoor een MUP. Op deze kaart is het totaaloverzicht van MUP's in Nederland te zien. 

Anders... (ZWART)
Er zijn ook ruil- en weggeefeefinitiatieven die stedelijk werken en niet makkelijk in bovenstaande categoriën te vangen zijn.
- Wendies ruilsite voor spaaracties: Onder leiding van Wendy verzamelen vrijwilligers alles dat uit spaaracties voortkomt. Van voetbalplaatjes en spaaralbums tot koffiepunten, zegeltjes en wincodes, maar ook de spullen die je voor die zegels spaart. Deze spullen komen terecht bij organisaties en buren die dit heel goed kunnen gebruiken. 
- Ik heb eten over: Almere: Soms koop je teveel in of kook je meer dan je op kunt eten. Buren bieden dit eten of deze maaltijden aan via Ik heb eten over - Almere. Je geeft aan dat je belangstelling hebt en maakt een afspraak met de aanbieder om het op te komen halen. Zo hebben meer mensen een gevulde maag en wordt er minder eten weggegooid.
- Ruilkastje HappyStones: Dit ruillkastje vind je op de John Fernhoutstraat 34. Bij dit kastje kun je stenen ruilen. Deze stenen zijn beschilderd. Heb je een steen gevonden of zelf gemaakt, ruil die dan voor een andere die je mooi vindt. Wie weet komt de steen wel ergens anders in Nederland terecht. De bedoeling is mensen blij maken. De stenen worden beschilderd door buren en daarna als cadeautje voor een andere buur verstopt of neergelegd. Degene die ze vinden worden blij van het vinden. Wanneer de vinder hem zou willen delen ( de informatie staat aan de achterkant) wordt de maker blij. 

 

Op de hoogte blijven van de ruil- en weggeefinitatieven in Almere? Volg de Facebookpagina: Ruil- en weggeefinitiatieven Almere. Of neem een kijkje bij de buurtkrachtblogs.

 

Is er in jouw wijk nog geen ruil- of weggeefinitiatief? Dan kun je deze natuurlijk zelf starten. We brengen je graag in contact met andere initiatiefnemers: buurtkracht@deschoor.nl.
 

Locaties aangemelde ruil & weggeefinitiatieven

In dit overzicht vind je de ruil- en weggeefinitiatieven die zich via onderstaande formulier bij Buurtkracht hebben aangemeld. Staat jouw initiatief nog niet op de de kaart? We zetten je er graag op! Meld jij je dan even aan?

 

Groen - Plantenbieb en/of groene ruiltafel

Geel - Voedselkast

Rood - Weggeefwinkel en/of ruil/weggeefkast

Blauw - Minibieb, zwerfboekenkast en/of kookboekkast

Grijs - Menstruatieuitgiftepunt (MUP)

Zwart - Anders...

   

Aanmelden ruil- en weggeefinitiatieven

Ik geef toestemming om het ruil- en/of weggeefinitiatief
te vermelden op de kaart van Buurtkracht:

www.deschoor.nl/buurtkracht/ruilenweggeefinitiatieven

 

Soort ruil- en/of weggeefinitiatief (meer opties mogelijk)*

 Weggeefwinkel

 Ruil/weggeefkast

 Minibieb

 Zwerfboekenkast

 Kookboekkast

 Groene ruiltafel (plantenstekjes, zaden etc)

 Plantenbieb/groene ruilkast

 Voedselkast

Menstruatiearmoede uitgiftepunt

 

 Anders: 

 

Wat is er bijzonder aan het initiatief? Wat mag wel en niet?

Zijn er spelregels en/of openingstijden?

 

Adres/locatie initiatief*

 

Naam contactpersoon

 

E-mailadres contactpersoon initiatief

 

Website/Facebookpagina initiatief

 

 

 Copyright De Schoor 2024