A A A
Je bent hier > Buurtkracht > Ruil- en weggeefinitiatieven

Er zijn in Almere heel wat leuke ruil- en/of weggeefinitiatieven: ruilkast, minibieb, zwerfboekenkast, kookboekkast, ruiltafel, plantenbieb, weggeefwinkel, buurtkoelkast, voedselkast etc.

Deze initiatieven zorgen voor verbindingen in de buurt, dat spullen hergebruikt worden of een nieuwe bestemming krijgen en zijn vaak ook broodnodig.

  
Heb jij of ken jij zo'n initiatief in de wijk? Meld deze dan aan onder aan deze pagina. Zijn er spelregels? Openingstijden? Een website of facebookpagina? Laat het weten!

Als jij dat wil dan zetten wij jouw initiatief ook op de kaart, geven we er bekendheid aan via HOPLR en Buurtkracht en brengen we je in contact met andere initiatiefnemers!

 

Weggeefwinkels

Een weggeefwinkel is een winkel zonder kassa. Je mag spullen en kleding komen brengen, maar je kunt ook iets leuks meenemen en dat zonder iets te betalen.

 

Ruil/weggeefkasten
In de stad zijn verschillende ruil/weggeefkasten. Kleine spulletjes kun je in de kast zetten (vol = vol), maar je mag er ook spulletjes uit meenemen.
Zo'n ruilkast kun je natuurlijk ook heel eenvoudig zelf maken. En het heeft meer kracht en een langduriger effect als die kast langere tijd blijft staan, maar kan dus ook iets tijdelijks zijn.

 

Voedselkasten
Een voedselkastje is een kastje waar allerlei producten in kan worden gelegd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan rijst, een blik soep, maandverband en tandpasta, noem maar op! Deze producten kunnen door andere buurtbewoners weer worden meegenomen.

 

Zwerfboekstations en minibiebjes
Voor je boeken zijn er zwerfboekstations en minibiebjes. Wist je dat er in veel buurtcentra ook boekenruilkasten en/of zwerfboekenstations staan?

 

Kookboekenkastjes
Wil je wel eens een ander recept uitproberen, maar niet gelijk een nieuw kookboek aanschaffen? In verschillende wijken van Almere staan kookboekenkastjes. Je mag een kookboek in de kast zetten, maar je mag ze ook meenemen.

 

Plantenbieb of groene ruiltafel

Er zijn ook buren die graag plantjes, stekjes en zaden met elkaar ruilen. Zo wordt Almere zowel binnen als buiten een beetje groener.

GreenF heeft een overzichtkaart gemaakt van een aantal van deze initiatieven: Overzichtkaart GreenF  

 

Op de hoogte blijven van de ruil- en weggeefinitatieven in Almere? Volg de Facebookpagina: Ruil- en weggeefinitiatieven Almere. Of neem een kijkje bij de buurtkrachtblogs.

 

Is er in jouw wijk nog geen ruil- of weggeefinitiatief? Dan kun je deze natuurlijk zelf starten. We brengen je graag in contact met andere initiatiefnemers: buurtkracht@deschoor.nl.
 

Aanmelden ruil- en weggeefinitiatieven

Ik geef toestemming om het ruil- en/of weggeefinitiatief
te vermelden op de kaart van Buurtkracht:

www.deschoor.nl/buurtkracht/ruilenweggeefinitiatieven

 

Soort ruil- en/of weggeefinitiatief (meer opties mogelijk)*

 Weggeefwinkel

 Ruil/weggeefkast

 Minibieb

 Zwerfboekenkast

 Kookboekkast

 Groene ruiltafel (plantenstekjes, zaden etc)

 Plantenbieb/groene ruilkast

 Voedselkast

Menstruatiearmoede uitgiftepunt

 

 Anders: 

 

Wat is er bijzonder aan het initiatief? Wat mag wel en niet?

Zijn er spelregels en/of openingstijden?

 

Adres/locatie initiatief*

 

Naam contactpersoon

 

E-mailadres contactpersoon initiatief

 

Website/Facebookpagina initiatief

 

 
Typ de karakters in de
afbeelding hiernaast over:

 Copyright De Schoor 2023