A A A
Je bent hier > Buurtkracht > Buurtkrachtverhalen

Onze collega's maken mooie dingen mee in het opbouwwerk. Ze vertellen je erover op deze pagina!

 

Wendies ruilsite voor spaaracties

Wat ontstond als activiteit met haar zoontje om te oefenen met sociale vaardigheden, monde uit tot een super actieve facebook community van bijna 5000 leden.

 

 

Hoe het allemaal begon…
Ruim 10 jaar geleden is Wendy samen met haar zoon Finn (toen nog 6 jaar oud), winkelaars bij de supermarkt gaan aanspreken met de vraag voor stickers van een spaaractie te ruilen. 
“Mijn zoon heeft autisme en vond het lastig om mensen aan te kijken. Ik vond het belangrijk dat hij in verschillende sociale situaties kon oefenen om mensen aan te spreken. Hij wilde graag plaatjes ruilen dus gingen wij samen naar de supermarkt en kon hij het zelf gaan vragen aan de voorbijgangers ” 
Het lukte Finn niet altijd om bij de supermarkt de spaaractie compleet te krijgen en daarom deed Wendy ook wel eens een oproepje op Facebook of mensen wilden ruilen of doneren. 

 

Het liep een beetje uit de hand
Steeds meer vriendinnen gingen helpen en vroegen ook hun contacten op Facebook weer om hulp. Zo ontstond er een netwerk van mensen die met elkaar spaarden voor verschillende acties. Er werd verzameld, uitgewisseld en langzamerhand werden er steeds meer acties toegevoegd. Spaarpunten, stickers, zegels, kortingscodes, noem maar op... het assortiment breidde zicht steeds meer uit.
Wendy werd vaak getagd in berichten in verschillende facebookgroepen en haar contactenkring werd heel groot. Steeds meer mensen wilden helpen met de acties en door alle reacties wist zij op een gegeven moment niet meer in welke groepen zij wie had gesproken en hoe zij weer met hen in contact kon komen. 
“Het liep een beetje uit de hand. Het heeft gelukkig niet voor grote problemen gezorgd maar ik was echt het overzicht kwijt. Er moest iets veranderen want dit gaf mij heel veel onrust”. 


Zij heeft een facebookgroep opgezet en zo is ‘Wendies ruilsite voor spaaracties’ ontstaan. Op die manier kon zij meer overzicht creëren en konden mensen elkaar makkelijker vinden. Er was duidelijk behoefte aan een plek waar mensen elkaar konden helpen met de spaaracties.


Wendy's huis is de plek van waaruit diverse ruil- en spaaracties worden georganiseerd. Mensen komen spullen brengen, spullen halen en Wendy zorgt ervoor dat alles netjes wordt gesorteerd en dat er voor iedereen eerlijk verdeelde stapeltjes zijn. Gelukkig krijgt zij hier vaak hulp bij van mensen die zij in de tussentijd heeft leren kennen via haar facebookgroep.


“Het is wel de bedoeling dat, als mensen iets willen ophalen, zij ook iets meenemen om te ruilen. Bijvoorbeeld met voetbalplaatjes, dan zoeken zij bepaalde nummers en die ruilen ze dan bij mij voor andere.” 

 

De voorraad van Wendy werd ook steeds groter waardoor zij veel extra spullen had. Die geeft zij graag weg. “Er komen hier ook mensen die niets te ruilen hebben. Zij hebben niet het geld om bijvoorbeeld aan de acties mee te doen omdat zij niet bij de duurdere supermarkten boodschappen kunnen doen. Hen geef ik dan gewoon de plaatjes mee of ik maak setjes van stickers en het bijbehorende boek. Ik vind het belangrijk dat die acties voor iedereen toegankelijk zijn, ook voor de mensen die minder te besteden hebben”. 

 

Ruim 4600 leden en de ambitie om te groeien
Tijdens en zeker na coronatijd is er een enorme explosie van aanmeldingen op de facebookpagina. Veel acties zijn nu digitaal met digitale spaarkaarten, QR-codes en pasjes. Zelfs buiten Almere hebben mensen zich aangemeld voor de facebookgroep en zo wordt er bijvoorbeeld op Texel ook gespaard. Via de post ontvangt Wendy dan bijvoorbeeld de volle spaarkaarten. “De spullen die overblijven geven we aan één van de vele goede doelen in Almere of daarbuiten, zoals bijvoorbeeld Els Wensjes, Het Flevoziekenhuis of Almeerse Handen Ineen. Daar werken we dan ook nauw mee samen en zo steunen we elkaar". 


Wendy vindt het heel belangrijk dat mensen met een kleine portemonnee mee kunnen doen aan acties waar zij anders niet voor in aanmerking komen. Daarnaast hoopt zij dat haar initiatief en de acties bijdragen aan meer saamhorigheid, waarbij mensen elkaar helpen en elkaar dingen gunnen. 


“Er zijn veel mensen die helpen met de acties. Ook wildvreemden. Dat is echt super. We doen het echt samen met elkaar! Het is een hele community geworden. Ik richt mij zoveel mogelijk op het positieve en wil mensen helpen. Ik hoop dit nog heel lang te mogen en kunnen doen. We willen dan ook echt nóg groter worden en nog meer mensen bereiken, binnen en buiten Almere”.
Zoon Finn is ondertussen zelf niet meer zo van de spaaracties maar helpt zijn moeder geregeld mee. Ze organiseren samen ruilacties bij supermarkten.

 

Wil je de acties van Wendy steunen en/of bent je nieuwsgierig geworden naar de facebookgroep?
Neem gerust een kijkje op: Wendies ruilsite voor spaaracties
Via deze link legt Wendy uit wat haar ruilsite doet en hoe zij te werk gaat (aanrader!) 

 

Dit verhaal is mogelijk gemaakt door de medewerkers van Buurtkracht, een initiatief van De Schoor.


Heb jij ook een mooi verhaal of ben je nieuwsgiering naar wat Buurtkracht allemaal doet? Kijk op onze website: BuurtkrachtCopyright De Schoor 2024