Nieuws > Omdenken en doorgaan - vrijwilliger John aan het woord

Er zijn vrijwilligers in alle soorten en maten. De huidige maatschappij kan niet meer zonder de inzet van vrijwilligers en De Schoor heeft honderden, misschien wel bijna duizend, actieve vrijwilligers. In de buurtcentra als gastvrouw of -heer, om maaltijden te koken voor de Eettafels, bij Taal in de Wijk en Repaircafé, op de Jeugdlanden, om senioren te rijden, teveel mogelijkheden om ze allemaal op te noemen!

Toen corona ons land overviel, betekende het ook voor al deze vrijwilligers dat hun vrijwilligerswerk wegviel. Medio maart waren inmiddels de deuren van alle buurtcentra gesloten en werd iedereen met klem verzocht daar waar mogelijk thuis te werken. Maar ja, vrijwilligerswerk is niet iets wat zomaar vanuit huis kon worden gedaan. Of toch?

Lees hieronder het verhaal van vrijwilliger John Banen:

Omdenken en Doorgaan
Op 27 maart 2015 ben ik begonnen met Mondharmonica Therapie Almere (MHT Almere) in buurtcentrum EveNaarhuis aan de Sumatraweg in Almere Buiten. Elke vrijdagmorgen spelen mensen die een probleem hebben met hun ademhaling daar onder mijn leiding mondharmonica en doen hier ook oefeningen mee.

  Eind februari waren we als groep plannen
  aan het maken voor de viering van ons
  5-jarig jubileum. Er zouden gasten ko-
  men voor het geven van een workshop
  en naderhand zou de groep zelf een
  mini (mondharmonica) concert geven.
  Er zouden natuurlijk lekkere hapjes zijn
  en uiteraard wat te drinken. Kortom,
  gewoon een gezellige middag samen
  met veel (mondharmonica) muziek.

Coronawolk
Opeens was er die donkere coronawolk die alles in de war gooide. Het 5-jarig jubileum moest gecanceld worden en ook de wekelijkse oefenochtend was voor onbepaalde tijd niet meer mogelijk. Eerst dachten we nog dat het na een paar weekjes wel voorbij zou zijn maar het heeft anders uitgepakt.

Omdat ik bang was dat de groep uiteen zou vallen heb ik vanaf het begin gezorgd dat we zo veel mogelijk met elkaar in contact bleven, een groot aantal van de deelnemers heeft een smartphone en via WhatsApp konden we daar regelmatig contact hebben met elkaar. Een paar deelnemers hebben geen smartphone en ik belde hen wekelijks. En diegenen die ik helemaal niet te pakken kreeg, stuurde ik een mailtje.

Omdenken en door
Na een maandje begon het niet alleen bij mij te kriebelen maar ook een groot aantal deelnemers spraken zich uit dat ze het samenspelen en oefenen erg misten. Op zoek naar mogelijkheden opperde ik dat ik wel wilde proberen om via Skype de oefenochtend te houden. Ze moesten dan wel Skype op hun pc, laptop, tablet of smartphone installeren. Dat wat voor de een eenvoudig en voor de ander een opgave maar uiteindelijk is het bij 12 van de 16 deelnemers gelukt!

Therapie via Skype
De afgelopen twee maanden ben ik op de vrijdagmorgen om 10:30 uur op Skype te vinden en nodig dan de deelnemers uit om mee te doen. Dat ging in het begin best moeizaam, ook voor mij was het even wennen zo met Skype maar na enkele weken ging het uitstekend. De reacties van de deelnemers is overwegend positief, het is anders maar we kunnen op deze wijze toch samen met elkaar spelen en oefeningen doen. We blijven dit gewoon wekelijks doen totdat we weer op een veilige manier samen kunnen komen in het Evenaarhuis. 

Als begeleider van deze MHT Almere
Groep vond ik het belangrijk om in con-
tact te zijn en hun te kunnen inspireren
om met de mondharmonica aan de
gang te blijven. Het is immers zo ont-zettend goed voor de conditie van hun
longspieren. Mogen we weer samen-
komen dan kunnen we gewoon verder
gaan en hoeven we niet opnieuw te starten.

En wat ons 5-jarig jubileum betreft, we gaan gewoon ons 5 1/2  jarig jubileum
in september vieren!

John Banen
begeleider MHT Almere  Misschien heeft u al gezien dat John
  Banen ook in Almere Deze Week stond
  deze week

  Meer weten over de mondharmonica
  therapie normaliter gegeven in het
  EveNaarHuis? Klik hier. 

  En hier voor de link naar de website
  van John.

 © De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl