Nieuws > Nieuwsuur: aantal jongerenwerkers moet tien maal zo hoog

Het televisieprogramma Nieuwsuur besteedde op 31 oktober aandacht aan het jongerenwerk. Minister van Justitie Ferd Grapperhaus wil naast politie en justitie, ook meer jongerenwerkers inzetten in de strijd tegen het drugsgeweld. Door de inzet van jongerenwerkers hoopt hij te voorkomen dat jongeren in handen vallen van criminelen. De focus ligt nu teveel op het aanpakken van de criminaliteit in plaats van op het voorkomen van criminaliteit. Jongeren belanden steeds jonger in de criminaliteit. Eigenlijk moeten kinderen van 9 en 10 jaar al in het vizier zijn van de jongerenwerkers in de wijk.

Tien keer zoveel jongerenwerkers
Om dit te bereiken zijn er wel tien keer zoveel jongerenwerkers nodig in Nederland. Sinds 2009 is het aantal jongerenwerkers niet gegroeid, terwijl de taken alleen maar zijn toegenomen, aldus Sociaal Werk Nederland en Stichting Halt. Het huidige aantal jongerenwerkers wat in Nederland werkt (2000) staat ook niet in verhouding tot het aantal mensen werkzaam bij de politie, in het onderwijs en bij jeugdzorg. 

Bezuinigingen welzijnswerk
Eerder dit jaar werd bekend dat de gemeente Almere 1,5 miljoen wil bezuinigen op het welzijnswerk van De Schoor, Welzijn in Almere. Er werken momenteel 13 jongerenwerkers voor De Schoor. Mogelijk zal dit aantal kleiner worden als de bezuinigingen worden doorgevoerd. Almere wordt dan ook genoemd in de uitzending van Nieuwsuur.

 

  Klik op de afbeelding om de reportage uit
  het programma Nieuwsuur terug te
  kijken.

 

 

 


Volgens een onderzoek van de Hoge School van Amsterdam stimuleert jongerenwerk het nemen van eigen verantwoordelijkheid bij jongeren. Ze zoeken eerder hulp bij instanties en zijn stabieler als zij zware problemen krijgen. Voor meer informatie over het jongerenwerk van De Schoor, klik hier© De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl