Nieuws > Waardeer het. Repareer het bij Repair Café.

U heeft het vast gelezen of gehoord: SIRE start een nieuwe campagne die mensen ertoe aan moeten zetten beter voor hun spullen te zorgen. Onder het motto "Waardeer het. Repareer het." wijst stichting SIRE op de waarde die kapotte spullen nog heeft en hoopt mensen te stimuleren vaker kapotte spullen te repareren in plaats van weg te gooien of recyclen. In de spotjes op radio en televisie komen tips over hoe je spullen kunt repareren en een overzicht van repairshops.

Voor het merendeel van de Nederlanders is de keuze tussen vervanging en reparatie van een kapot product een kwestie van geld. Zes op de tien mensen laat deze keuze afhangen van de prijs van de reparatie of de prijs van het nieuwe product. De meeste Nederlanders besluiten hun kapotte product te laten repareren als de aankoopprijs van het nieuwe product hoger is dan € 100.

Ruim driekwart van de Nederlanders is er namelijk van overtuigd dat het goedkoper is een nieuw product te kopen dan het te repareren. Kleding, speelgoed, strijkijzers, koffers en koffiezetapparaten worden het vaakst direct weggegooid als het ‘kapot’ is. 

  Repair Café Almere
  Repair Café Almere promoot al jaren het repareren als alternatief
  voor weggooien. In Almere worden maandelijk repareer-
  bijeenkomsten georganiseerd op negen verschillende locaties
  waar inwoners naartoe kunnen komen met hun kapotte spullen,
  om die ter plaatse, samen met de aanwezige reparateurs, deze
  weer in orde te maken. De Schoor heeft hier een coördinerende
  taak in en de verdere organisatie en reparatiewerkzaamheden worden uitgevoerd door 40 vrijwilligers.  

In 2018 zijn 425 bewoners naar een Repair Café in Almere gekomen. 310 mensen kwam om een elektrisch apparaat te repareren. Maar bewoners wisten ze ook te vinden om hun fiets,
meubelstuk of kledingstuk te repareren. Van de 425 items zijn
er 227 gered en 81 items konden deels gerepareerd worden
(dan met advies doorverwezen naar een locatie waar het hoogstwaarschijnlijk alsnog gemaakt kon worden: specialistische zaken). Voor 117 producten mocht repareren helaas niet meer baten.

Uiteraard is repareren niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor het milieu! 

Alleen in Almere
Bijzonder aan het Repair Café Almere is dat eens per maand in Kruidenwijk een klokkenmaker aanwezig is. 

Voor meer informatie over Repair Café Almere, klik hier.

Stichting SIRE
SIRE (Stichting Ideële Reclame) is een onafhankelijke stichting. Opgericht in 1967 door de gezamenlijke communicatiebranche. Met behulp van campagnes worden maatschappelijke onderwerpen onder de aandacht van het Nederlandse publiek, opinieleiders en besluitvormers gebracht. 

SIRE wil mensen wakker schudden, aanzetten tot nadenken, lastige zaken bespreekbaar maken, het debat aanjagen en mensen in beweging krijgen. Hen laten beseffen dat sommige kwesties die weinig of geen aandacht krijgen, dit wel verdienen. Met haar campagnes wil SIRE de maatschappij een beetje mooier maken.

SIRE is onafhankelijk en heeft geen banden met de Rijksoverheid.

 

 

 

 

 

 © De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl