Welzijn in wijk en stad > Burenruzie? Zo los je dat op!

Ruzie met de buren is vervelend. Maar gelukkig niet onoverkomelijk. Het belangrijkste woord in het oplossen van een burenconflict is respect. Op een vriendelijke toon kan eigenlijk overal over worden gesproken. Zolang beide partijen maar serieus naar elkaar luisteren.

Tip 1. Maak kennis met de buren. Als u elkaar kent is het veel makkelijker om elkaar later aan te spreken als er ergernissen zijn.

Tip 2. Wacht niet te lang met het aankaarten van het probleem. Kleine ergernis kunnen leiden tot grote ruzies. En daar zit niemand op te wachten! Wacht niet tot de irritaties zich opstapelen.

Tip 3. Bel bij de buren aan en ga het gesprek aan. Een briefje naar binnen gooien is een tweede optie, maar minder effectief. Een geschreven tekst kan makkelijk verkeerd opgevat worden en zo kan alsnog ruzie ontstaan.

Tip 4. Wacht met het aanspreken van de buren tot uw woede is getemperd. U bereikt veel meer met een vriendelijke glimlach, dan met een boos gezicht. Bent u toch boos geweest, bied dan op een later tijdstip uw verontschuldigingen aan en spreek uw buren daarna op respectvolle wijze aan.

Tip 5. Ga oplossingsgericht het gesprek in. Het heeft geen zin om aan te bellen met een berg verwijten. Uw buren zullen meteen in de verdediging schieten. Hoe zou u het eigenlijk willen? Zijn er afspraken te maken? Kunnen er kleine dingen veranderd worden bij u of bij uw buren, waardoor de overlast minder wordt?

Tip 6. Ga open het gesprek in. Misschien zijn uw buren zich er helemaal niet van bewust dat zij voor overlast zorgen. Of is er een heel redelijke verklaring voor hun gedrag. Luister serieus naar hun verhaal en probeert u zich in hen te verplaatsen. Het komt maar zelden voor dat mensen het ‘erom doen’.

Tip 7. Wees bereid zelf concessies te doen. Voor een goede burenrelatie zijn twee partijen nodig. Het heeft geen nut om bij uw buren aan te bellen als u alleen maar wilt dat zij iets aan de situatie veranderen. U woont samen in de straat / flat, dus bent ook samen verantwoordelijk voor een goede sfeer.

Tip 8. Treed uw buren met respect tegemoet. Alleen dan kunt u respect terug verwachten.

 

Klik op de onderstaande items voor meer informatie:

Home Buurtbemiddeling

Wat doet Buurtbemiddeling?

Bemiddelingsgesprek

Buurtbemiddeling en privacy

Vrijwillige Buurtbemiddelaar worden

Contact © De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl