Bekijk deze e-mail in de browser
 
Vrijwilligersnieuws
september 2022, nummer 5
 

Inhoud

Zo luidt de missie van De Schoor. Samen meedoen mogelijk maken is ook de titel van ons nieuwe strategische koersplan voor de komende jaren. Dit koersplan is met inbreng van medewerkers, vrijwilligers en netwerkpartners tot stand gekomen via een aantal meedoensessies afgelopen jaar. Het belang van en de inzet van vrijwilligers heeft een belangrijke plek gekregen. Het is nu te lezen via de Schoorwebsite.

Op dit moment zijn we druk met het evalueren van ons vrijwilligersbeleid. We zijn dan ook benieuwd naar jullie mening en nodigen jullie uit om hier met ons over van gedachten te wisselen op 26 oktober van 16.00 tot 18.00 uur. Deze bijeenkomst vindt waarschijnlijk plaats via Teams. Heb je belangstelling, meld je dan door een email te sturen naar vrijwilligeinzet@deschoor.nl. Afhankelijk van de belangstelling en jullie reacties kijken we of er nog een bijeenkomst georganiseerd moet worden.

Op 12 september lanceerde het VMCA hun nieuwe huisstijl en website ‘VMCA Almere voor elkaar’. Op de nieuwe site www.vmca.nl vind je informatie over de trainingen en workshops die het VMCA aanbiedt en een overzicht van vacatures op het gebied van vrijwilligerswerk in Almere. Nieuw is dat je niet alleen vacatures vindt van Almeerse organisaties maar ook zelf een hulpvraag of hulpaanbod kunt doen. Daarvoor moet je wel een account aanmaken. In principe is dit eenvoudig en wijst zich dit zelf als je op de site gaat kijken. Mocht je tijdens het gebruik van het platform tegen vragen aanlopen schroom dan niet contact op te nemen en hulp te vragen. Je kunt hiervoor terecht bij Fred Kroon of Aranka Verheugd van de VMCA. Zij zijn bereikbaar via nlvoorelkaar@vmca.nl of 036 5341404.

Wie ben jij en wat doe je bij De Schoor?
Ik ben Netty Veltman, redactielid bij de AlmerePlus. Dit is een maandelijkse digitale nieuwsbrief voor en door senioren. De naam ‘AlmerePlus’ is door mij bedacht. Meestal schrijf ik twee artikelen per maand over wat er te doen is in Almere en waar je naartoe kunt gaan. Ik vind dat senioren de deur uit zouden moeten gaan om nieuwe dingen te ontdekken, daar blijf je geestelijk en lichamelijk jong bij.
De rubrieken ‘Markante medeburger’ waarin ik bekende Almeerders interview en de rubriek ‘Bijzondere bouwkunst’ heb ik opgezet. Als ik een bijzonder huis tegenkom, dan bel ik gewoon even aan. De meeste mensen vinden dat hartstikke leuk en vertellen graag over hun huis.

 

Wat brengt het doen van vrijwilligerswerk jou?
Ik ontmoet verschillende mensen en leer veel over mijn eigen stad. Soms moet ik op jacht voor een verhaal en komt er wat speurwerk bij kijken. Dat maakt het leuk. De verhalen die we schrijven bespreken en vullen we met elkaar aan in de maandelijkse redactievergadering. Ik vermaak me uitstekend met het doen van vrijwilligerswerk.

Wat maakt iemand een geschikt redactielid van de AlmerePlus?
Als redactielid moet je mensen durven aanspreken. Je houdt altijd je ogen en oren open, op zoek naar een nieuw verhaal. De meeste mensen vinden het leuk om hun verhaal te vertellen, maar mensen zeggen ook weleens nee, daar moet je mee om kunnen gaan. Verder is het natuurlijk handig als je schrijven leuk vindt en een vlotte schrijfstijl hebt.

 

Is er nog iets wat je de lezers mee wilt geven?
Word abonnee van de AlmerePlus en lees deze ook helemaal. Almere heeft zoveel dingen waar je naartoe kunt gaan. Doe iets wat je nooit eerder gedaan hebt!
In de laatste Almere Deze Week van de maand verschijnen twee kolommen van De Schoor waarin korte artikelen en een verwijzing naar de digitale nieuwsbrief staan.

 

We zijn nog op zoek naar een vrijwillig redactielid. Denk je nu ‘Ja, dit is iets voor mij!’ stuur dan een e-mail naar Nancy via npeper@deschoor.nl.

Wie ben je en wat doe je bij De Schoor
Ik ben Maria Toren, 70 jaar en ben nu een half jaar vrijwilliger bij WegWijs. Als WegWijsvrijwilliger ga ik op huisbezoek bij senioren om te praten over verschillende zaken waar iemand tegenaan loopt op maatschappelijk en gezondheidsgebied. Denk aan vervoer, wonen, activiteiten, zorg en welzijn. Samen gaan we hierover in gesprek en kijken we hoe dit opgelost kan worden. Ik bied een oplossing, vervolgens moet diegene wel zelf de actie ondernemen. Het is dankbaar werk en heel leuk om te doen.

 

Wat maakt dit werk zo dankbaar?
Ik bied een luisterend oor en heb een positieve instelling, dat maakt al een groot verschil. Vaak hebben mensen het gevoel dat hun probleem of situatie hopeloos is, terwijl er meestal nog van alles mogelijk is. Aan de hand van de signalen bied ik een oplossing. Je staat als WegWijsvrijwilliger dicht bij de mensen die hulp behoeven en dicht bij de oplossing. Als er iets is dat voldoening geeft, dan is het dit werk wel.

 

Welke uitdagingen kom je tegen als vrijwilliger bij WegWijs?
Je komt bij allerlei mensen thuis en soms is iemand in eerste instantie niet bereidwillig om te vertellen over het probleem. Vaak zeggen ze eerst dat er niks mis is, daar moet je doorheen zien te prikken.

 

Waarom zou je iedereen aanraden vrijwilliger bij WegWijs te worden?
Het is een zinvolle tijdsbesteding, je helpt anderen ermee. Je kunt mensen inderdaad de weg wijzen naar de oplossing waar ze behoefte aan hebben.

Lijkt het jou leuk om senioren wegwijs te maken? We zijn op zoek naar vrijwilligers.
Voor meer informatie neem je contact op met Trees via
tdekroon@deschoor.nl.

Op Burendag willen wij zoveel mogelijk buren met elkaar in contact brengen. Waarom? Omdat buurten leuker, socialer en veiliger worden als buren elkaar ontmoeten, elkaar helpen en zich samen inzetten voor de buurt. Douwe Egberts en het Oranje Fonds dragen hier graag aan bij en zijn daarom initiatiefnemers van Burendag. Er worden (rond) deze dag allerlei leuke activiteiten georganiseerd.
Benieuwd wat De Schoor organiseert? Kijk dan op onze website.

  • op zaterdag 1 oktober de AlmerePlusBeurs plaatsvindt? Op de AlmerePlusBeurs informeren we senioren (55+) over de mogelijkheden op het gebied van onder meer welzijn, wonen, vrijetijdsbesteding en vervoer bij het (gezond) ouder worden. Meer informatie vind je op www.deschoor.nl/almereplusbeurs.
  • de Week tegen Eenzaamheid van 29 september t/m 6 oktober is? In Almere voelt meer dan de helft van de volwassenen zich weleens eenzaam. Of je nu jong of oud bent, een baan hebt of werkloos bent, je veel de deur uit gaat of juist thuis blijft. Eenzaamheid kan iedereen raken. Raakt het jou ook wel eens? Kijk voor meer informatie over wat je kunt doen tegen eenzaamheid op www.alleenensameninalmere.nl.
  • sinds 12 september alle trainingen en e-learnings van de Vrijwilligersacademie Almere niet meer op www.vrijwilligersacademie-almere.nl maar op het nieuwe platform van de VMCA te vinden zijn.
  • 7 december de Dag van de Vrijwilliger is. Omdat we ontzettend blij zijn met jouw inzet bieden we je in december een eindejaarspakket aan. Deze wordt in de loop van die maand bij je thuis bezorgd.
© De Schoor 2022
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.