Bekijk deze e-mail in de browser
 
Nieuwsbrief voor netwerkpartners
Maart 2022 - nummer 7
 

Inhoud

Volgende week zijn de gemeenteraadsverkiezingen. Editie 8 en 9 van onze podcastserie … In Almere staan daarom in het teken hiervan. Op de drempel van deze verkiezingen kun je beluisteren hoe politici van de huidige zes grootste partijen in Almere denken over de waarde van welzijn. In twee gesprekken leidt directeur-bestuurder Gerard Boekhoff van De Schoor drie lokale politici langs een aantal stellingen en vragen. Wat zien zij als de kracht van het welzijnswerk? Op welke thema's zou het vooral het verschil kunnen (of moeten) maken? Is de inzet vooral gewenst op het voorkomen óf oplossen van problemen? Zou de inzet moeten meegroeien met de groei van de stad? Wat is de komende jaren de belangrijkste taak of rol voor welzijnsorganisatie De Schoor? 


Je hoort het in aflevering 8 van Aileen Oostveen (VVD), Meke Smeulders (D66) en Jeroen Deben (PvdA) en in aflevering 9 van Annet Raijer (PVV), Esther Hagelaar (Groen Links) en Hans Everhard (SP). Beide gesprekken bieden je handvatten en houvast voor in het stemhokje. Onze belangrijkste aanmoediging is om vooral je stem uit te gaan brengen op een van de 16 partijen die meedoen in Almere. Als de gesprekken een ding duidelijk maken, is het wel dat de bevlogen lokale politici een hoog opkomstpercentage verdienen!  Beluister de podcasts nu via je favoriete podcastapp of www.deschoor.nl/podcast.

Om de nieuwe gemeenteraadsleden straks goed te informeren over onze inzet in Almere hebben we de brochure Welzijn in Almere in de raadsperiode 2022-2026 uitgebracht. Nu alvast te lezen! www.deschoor.nl/raadsperiode20222026.

Dinsdag 8 maart was het weer Internationale Vrouwendag. Vanuit verschillende buurtcentra en buurtkamers organiseerden vrijwilligers en professionals diverse activiteiten. Een foto-impressie.




Sinds 2019 doet de Erasmus Universiteit in opdracht van het Oranje Fonds onderzoek naar de impact van het Almeers leerwerkproject Learn2Work, onderdeel van De Schoor. Aan dit project nemen jongeren deel zonder voltooide beroepsopleiding of werk. Via coaching, training en het opdoen van werkervaring worden zij begeleid naar werk of opleiding. In totaal hebben 45 jongeren in de leeftijd van 16 t/m 25 jaar meegedaan aan het onderzoek. Ze zijn op drie verschillende momenten gedurende hun traject bevraagd op hun ervaringen en de impact van Learn2Work op hun leven.

 

Met als klinkende resultaten:

  • De jongeren geven Learn2Work een 8.3
  • 80% van de jongeren heeft na het traject een baan en/of is uitgestroomd naar school
  • Vrijwel alle jongeren geven aan hun doel te hebben bereikt aan het einde van het traject
  • De jongeren vinden dat Learn2Work hen tijdens het traject de ondersteuning biedt die ze nodig hebben om hun doel te behalen
  • Jongeren met schulden geven aan dat deelname hen geholpen heeft in het oplossen en voorkomen van financiële problemen
  • Meer dan de helft van de jongeren vindt dat zij veel gelukkiger is geworden met hun leven

Learn2Work draait al meer dan 10 jaar in Almere en heeft al honderden jongeren een mooi toekomstperspectief geboden: opleiding, werk én welzijn!

Gelukkig oud en zelfstandig blijven. Een doel voor velen, een realiteit die helaas niet voor iedereen is weggelegd. In deze documentaire, gefilmd in Almere, brengen onze ouderenwerkers de huidige situatie in wonen voor senioren in beeld. Waar loop je als senior tegenaan? Wat mis je? Hoe zou je het liefst willen wonen? Wat gebeurt er als je kwetsbaar(der) wordt? Welke impact hebben de huidige (on)mogelijkheden van de woningmarkt op jouw leven? Welke partijen zijn betrokken bij de oplossingen van huidige problematiek?

 

De documentaire geeft antwoord op veel van deze vragen en helpt senioren om bewust na te denken over hun woontoekomst. 

De documentaire bekijken? Dat kan nu via onze website of op de website van Omroep Flevoland die een groot deel van de documentaire onlangs heeft uitgezonden.

Voor vragen kun je terecht bij coördinator van het project WoonWijs: Soraya Koning, skoning@deschoor.nl.

In steeds meer buurtcentra is nu een buurtkamer te vinden. Een ruimte waar vrijwilligers buurtbewoners ontvangen en buurtbewoners elkaar op een laagdrempelige manier kunnen ontmoeten. Van het een komt het ander. Ontmoetingen leiden vaak tot nieuwe initiatieven en activiteiten voor en van de buurt. Begin dit jaar zijn er nieuwe buurtkamers in gebruik genomen én hebben verschillende bestaande buurtkamers een metamorfose ondergaan. In totaal zijn er nu negen buurtkamers. Dankzij de versoepelingen in de coronamaatregelen kan er gelukkig weer meer, waarbij echter goed rekening gehouden wordt met buurtbewoners die nog voorzichtig zijn en het houden van anderhalvemeter afstand en/of een mondkapje op prijs stellen. Meer weten? www.deschoor.nl/buurtkamers.


Op 11 en 12 maart vindt NL Doet weer plaats. Met NL Doet zet het Oranje Fonds het vrijwilligerswerk in de spotlight en nodigt iedereen uit om een dagje het verschil te maken en ertoe te doen. In Almere zijn ruim 50 initiatieven aangemeld, waar veel van onze collega’s bij betrokken zijn. Eén van die initiatieven is de start van het project Buurtkracht met de actie Koekje voor de buur(t). Op vrijdag 11 maart vind je op vijf locaties in de stad collega’s die ingrediënten uitdelen om voor en/of met je buren koekjes te bakken. Om zo te ontdekken wat je samen voor de buurt kan betekenen! Wethouder Roelie Bosch neemt om 12.15 uur de eerste koekjes in ontvangst op de markt in Almere Haven.

Wil je de eerder verschenen nieuwsbrieven voor netwerkpartners terug lezen? Dat kan! www.deschoor.nl/nieuwsbrief/netwerkpartners/archief 

© De Schoor 2022
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
De Schoor, Welzijn in Almere