Bekijk deze e-mail in de browser
 
Vrijwilligersnieuws
april 2022, nummer 4
 

Inhoud

Vijf vrijwilligers vierden deze maand hun jubileum dat ze 25 jaar of langer als vrijwilliger werkzaam zijn bij De Schoor. Meer dan een kwart eeuw geleden zijn ze met vrijwilligerswerk gestart en nog steeds zetten ze zich volop in en beleven daar veel plezier aan. Ter gelegenheid van hun jubileum zijn zij allen persoonlijk bedankt en verrast met een kleine attentie.

 

Mien Groeneveld, Michel Pits, Henk Ranzijn, Mario Vrouwenvelder en Rob Glasz: nogmaals veel dank voor jullie jarenlange inzet!

 

Helaas weten we niet altijd exact wie 25 jaar of langer Schoorvrijwilliger is omdat we dit in de beginjaren van De Schoor niet altijd bijhielden. Ben jij 25 jaar of langer Schoorvrijwilliger? Laat het weten via vrijwilligersnieuwsbrief@deschoor.nl. Dan zetten we ook jou in het zonnetje!

 

    

We krijgen veel vragen van mensen die iets willen doen voor de mensen die Oekraïne moeten ontvluchten of zijn ontvlucht. Op onze website hebben we een aantal links staan naar nuttige websites. Veel informatie vind je ook op: https://www.almere.nl/oekraine

 

Word buddy
Meld je aan als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland en zet je in als begeleider voor een vluchteling. Er zijn verschillende manieren waarop je je kunt inzetten.

Op www.almerevoorvluchtelingen.nl vind je informatie over hulpacties die jouw hulp goed kunnen gebruiken.

 

Binnen De Schoor zijn er verschillende activiteiten voor, door en met Oekraïense vluchtelingen en daar is soms ook hulp nodig, bijvoorbeeld als gastheer/vrouw of taalcoach. Wil jij een handje helpen als flex-vrijwilliger? Meld je dan aan via: buurtkracht@deschoor.nl

 

Doneer spullen
Weet hoe je leeft! heeft een inzamelpunt met goederen die naar de Oekraïne gaan.
Bij de weggeefwinkel in Cobra kunnen ook spullen worden ingeleverd.
Klik hier voor de kaart van Nederland met inzamelpunten.

Weet jij inzamelacties in Almere laat en ons dan weten! buurtkracht@deschoor.nl

 

Start een actie
Start een actie! Met jouw sportieve prestatie, creatieve uitspatting of kookkunsten draag jij bij aan de opvang en bescherming van families die gedwongen op de vlucht zijn. Bedenk een sponsorloop, een rommelmarkt, verkoop cupcakes, houd een filmmarathon oftewel wees creatief. Maak reclame, laat het bijvoorbeeld aan het wijkteam en/of Buurtkracht (De Schoor) weten dan maken wij voor jou initiatief reclame. De opbrengst kun je doneren aan het doel dat jou het meeste aanspreekt.

 

Handig om te weten en te delen

In de afgelopen periode zijn er momenten geweest dat er eenmalig vraag was naar vrijwilligers om te helpen bij een evenement. In eerste instantie richten we ons in de werving van vrijwilligers op de directe omgeving waar al contact mee is. Terwijl we in de praktijk zien dat mensen uit andere stadsdelen ook graag willen bijspringen. We willen daarom kijken of we een flexpool kunnen starten van vrijwilligers die incidenteel mee willen helpen op een andere locatie. De flexpool is nog in oprichting. Opbouwwerker Claudia de Joode coördineert dit. Heb je interesse, meld je dan vast aan bij Claudia via cdejoode@deschoor.nl.

Niets verbindt buren meer dan samen eten... en ondertussen met elkaar in gesprek zijn!


Daarom sluiten we aan bij een leuke actie: vrijheidssoep! Medewerkers van Buurtkracht en het Initiatievenbureau hebben meer dan 200 blikken soep geregeld. Deze blikken soep zijn gratis en bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen en het tijdens een “maaltijd” te hebben over vrijheid.

 

Onze vrijheid heeft sinds corona en de oorlog in Oekraïne niet meer zo onder druk gestaan! Hoog tijd voor verbinding en het vieren van onze vrijheid. Organiseer jij samen met je buren in de periode van 2 t/m 15 mei een buurtontmoeting? En wil je graag soep serveren?

 

Laat het ons weten! Dan zetten we een aantal soepblikken voor je klaar. Aanmelden via: https://forms.gle/KnyaKHa8ZUsoUmAr7

 

De blikken soep kunnen (na aanmelding) in de week van 3 mei opgehaald worden op het bestuursbureau van De Schoor aan de Haagbeukweg 153. Voor vragen kun je contact opnemen via buurtkracht@deschoor.nl

Wie ben jij en wat doe je bij De Schoor?
Ik ben Stephanie en ben vrijwilliger bij buurtkamer De Inloop. Daar ben ik begonnen met het verzorgen van een kop koffie of thee voor de bezoekers en later de lunch. Nu ben ik eigenlijk meer de persoonlijke assistent van de sociaal cultureel werker in het centrum en doe ik veel pr-werk zoals het bijhouden van de Facebookpagina.

 

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt tijdens je vrijwilligerswerk?
De connectie die je maakt met de bezoekers van de buurtkamer. Ze vertellen wat ze meemaken en komen iedere week terug. Je bouwt best wel een intieme band met ze op.

 

Waarom zou je andere mensen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen?
Vrijwilligerswerk geeft voldoening. Je blijft bezig en persoonlijk ben ik er sterker door geworden. Ik leer heel veel en haal er echt plezier uit. En als je denkt dat iets niet bij je past, wil ik je aanraden het toch eens te proberen. Misschien word je wel verrast.

 

Waarop ben je het meest trots als vrijwilliger?
De buurtkamerflyer. Deze heb ik grotendeels ontworpen. Toen ik hoorde dat er een flyer zou komen voor de buurtkamers ben ik heel brutaal direct aan de slag gegaan. Inmiddels is de flyer gedrukt en ligt bij de verschillende buurtkamers. Het is heel fijn om zo serieus genomen te worden!

 

Kijk voor meer informatie over de buurtkamers op www.deschoor.nl/buurtkamers.

 

Vind jij het ook leuk om geïnterviewd te worden over jouw vrijwilligerswerk? Stuur dan een mailtje naar vrijwilligersnieuwsbrief@deschoor.nl.

 


Als vrijwilliger speel je een belangrijke rol in het signaleren van problemen en het bieden van hulp.
Vrijwilligers komen steeds meer mensen tegen die het zwaar hebben, bijvoorbeeld in de buurtcentra.
Binnen De Schoor zijn vrijwilligers actief betrokken bij het op orde krijgen en houden van de administratieve en tijdige doorverwijzing naar professionele hulp. Denk aan OSS (ondersteuning schuldstabilisatie), de Foodexpress, maatjes en de eettafels. Zij zijn in contact met mensen in een financieel kwetsbare positie. Als vrijwilliger kun je iemand een hart onder de riem steken en een oogje in het zeil houden of alles nog wel goed gaat. Kom je dit tegen, bespreek het met je contactpersoon bij De Schoor. Hij of zij kan je vertellen naar wie je het beste kan doorverwijzen.

Tijdens een maatschappelijke diensttijd (MDT) zetten jongeren zich vrijwillig in voor een ander. Ze geven bijvoorbeeld fietsles aan statushouders of organiseren samen een maatschappelijk evenement. De MDT is bedoeld voor jongeren tussen de 14 en 27 jaar. Een MDT-project duurt minimaal 80 uur in maximaal 6 maanden. Je kan meedoen tijdens of naast school, studie of je werk. Of juist in een vakantie of tussenjaar.

 

Doe je mee met MDT, dan ontdek je je talenten en doe je tegelijkertijd iets voor een ander. Je leert nieuwe mensen kennen en doet nieuwe ervaringen op. Wellicht helpt deze ervaring je bij het kiezen van een opleiding voor betaald of vrijwilligerswerk. Tijdens de MDT word je begeleid en na afloop krijg je een certificaat. Meedoen aan de MDT staat goed op je cv.

 

Wil je weten welke MDT bij jou past? Kijk dan op www.pakjekansinalmere.nl en doe de Talentenscan. Wil jij of ken je iemand die een MDT bij De Schoor wil doen? Stuur dan een mail naar: rgroenhard@deschoor.nl

Elk jaar verantwoorden we onze inzet in een jaarverslag. De samenvatting hiervan nemen we op in het Schoormagazine dat in juni verschijnt en we verspreiden onder alle Schoorvrijwilligers.

 

We werken samen met en voor een groot aantal vrijwilligers. In 2021 hebben 836 vrijwilligers vrijwilligerswerk verricht. Elk jaar komen er nieuwe vrijwilligers bij. In 2021 waren dat 156 vrijwilligers. Er stopten echter ook 185 vrijwilligers. Een veilige omgeving voor vrijwilligers en deelnemers stond in coronajaar 2021 voorop. De lichte daling van het aantal vrijwilligers sinds 2020 is het gevolg van de coronamaatregelen en de keuze om hun vrijwilligerswerk – al dan niet tijdelijk – stop te zetten. We zien nu dat de daling is gestopt en verwachten dat dit jaar weer meer vrijwilligers zich in willen gaan zetten voor het welzijn in Almere!

 

Met grote regelmaat plaatsen we vrijwilligersvacatures in de vacaturebank van de VMCA. We lichten er dit keer weer één uit.

 

Taalcoach gezocht!
Taal in de Wijk helpt Almeerders die het Nederlands als tweede taal spreken (NT2) met de Nederlandse taal, zodat zij deze beter leren beheersen en daardoor makkelijker kunnen participeren in de samenleving. Ervaren taalvrijwilligers zijn elke week in verschillende buurtcentra aanwezig om mensen te helpen bij het vergroten van hun Nederlandse taalvaardigheden.

 

Wil jij graag een bijdrage leveren aan de Almeerse samenleving en vind je het leuk om met de Nederlandse taal bezig te zijn? Ben je daarbij ook één keer per week minimaal een uur beschikbaar? Geef je dan op als taalcoach bij Taal in de Wijk.

Hier lees je de volledige vacature beschrijving
https://www.vmca.nl/vacature/de-schoor-alle-stadsdelen-stichting-taalcoaches-gezocht/

 

Klik hier voor een overzicht van alle vacatures.

De Vrijwilligersacademie Almere biedt trainingen aan alle vrijwilligers van Almeerse vrijwilligersorganisaties. Aan sommige trainingen of workshops zijn kosten verbonden. Hieronder enkele voorbeelden. Kijk voor het volledige aanbod en meer informatie op de website www.vrijwilligersacademie-almere.nl.

 

Bx(M+F+A)+Alt2Is geluk een keuze?
Een ongeluk zit in een klein hoekje, dus geluk zit in de rest… Kun je ook invloed hebben op geluk? Die vraag nemen we onder de loep met deze formule Bx(M+F+A)+Alt2. Nee, geen wiskundesom maar een formule van factoren die maken dat je je goed voelt!

 

Startdatum: 19 mei

 

Intercultureel werken (E-learning)
In 2040 heeft 30 procent van de Nederlandse inwoners een migratieachtergrond. Wanneer speelt cultuur een rol en wanneer juist niet? Welke onderwerpen liggen gevoelig of zijn taboe en hoe sluit je goed aan op de verschillende diversiteitskenmerken van mensen die leven in twee culturen?

 

Startdatum: doorlopend

 

 

© De Schoor 2022
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.