Bekijk deze e-mail in de browser
 
Vrijwilligersnieuws
januari 2022, nummer 3
 

Inhoud

Het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet 2021 is afgelopen, maar aandacht voor vrijwillige inzet en alle vrijwilligers binnen De Schoor blijft belangrijk. Jullie mooie verhalen laten zien hoe gevarieerd en betekenisvol vrijwilligerswerk is.  Betekenisvol voor jezelf en voor de Almeerse samenleving. Er schuilt een bijzondere en bindende kracht in jullie verhalen vandaar dat we jullie uitnodigen om vooral je verhaal met ons te blijven delen.

Elke dag worden we geconfronteerd met nieuws over de coronacrisis. Regelmatig worden er nieuwe maatregelen afgekondigd die van invloed zijn op wat wel en wat niet kan. Ook als vrijwilliger heb je hier mee te maken. Je contactpersoon bij De Schoor houdt je op de hoogte. Mocht dat even niet zo zijn, omdat iemand bijvoorbeeld ziek is, trek dan gerust aan de bel. Je kunt in dit geval altijd een mail met je vraag sturen naar vrijwilligeinzet@deschoor.nl

De misstanden bij het programma The Voice of Holland, die vorige week bekend zijn geworden hebben duidelijk gemaakt dat (seksueel) ongewenst gedrag aandacht verdient. De Schoor wil er voor zorgen dat de omstandigheden zó zijn dat je op een veilige en prettige manier je (vrijwilligers)werk kunt doen. Ongewenst gedrag is niet acceptabel. Met ongewenst gedrag bedoelen we o.a. agressie, verbaal en/of fysiek geweld, seksuele intimidatie, discriminatie, pesten, vandalisme en criminaliteit.

We besteden als organisatie al aandacht aan dit onderwerp en we zullen dit de komende tijd ook zeker blijven doen. We willen dat iedereen zich bij De Schoor veilig voelt en actief mee kan doen!

Nogmaals: we hechten waarde aan een veilige en plezierige werkomgeving, ook voor onze vrijwilligers. Als je te maken hebt gekregen met ongewenst gedrag, kun je voor hulp en opvang terecht bij jouw contactpersoon. Als daar aanleiding toe is, kun je ook terecht bij onze onafhankelijke vertrouwenspersoon. Je kunt de contactgegevens van de vertrouwenspersoon opvragen bij ons secretariaat: info@deschoor.nl

Op 02-02-2022 bestaat het Oranje Fonds 20 jaar! Dit jubileum vieren zij op 1 februari om 20.30 uur met een live online jubileumuitzending '20 jaar ertoe doen'. Ter ere van het bijzondere jubileum gaat directeur Sandra Jetten samen met bestuurslid Kim Putters in gesprek met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima. Onderwerpen die aan bod komen zijn onder andere kansengelijkheid, het belang van buurtactiviteiten en vrijwillige zorg voor mensen die een steuntje in de rug nodig hebben. Daarnaast gaat Lisette Wellens (bekend van o.a. Goedemorgen Nederland) in de studio in gesprek met initiatieven die ertoe dóen in onze samenleving.
Eén van die initiatieven is Learn2Work. Danielle Lanzaat van De Schoor is samen met een deelnemer van Learn2Work aanwezig, zij vertellen iets over dit belangrijke project.

Vind je het leuk om de uitzending live te bekijken? Meld je dan hier aan.

Deze oproep deden we in de eerste editie van het vrijwilligersnieuws. En daar hebben we mooie reacties op gekregen van onderstaande vrijwilligers. Jullie kunnen een attentie tegemoet zien!
Mocht jij ook 25 jaar of langer Schoorvrijwilliger zijn, laat het weten via vrijwilligersnieuwsbrief@deschoor.nl, dan zetten we jouw bericht in de volgende nieuwsbrief.

 

Mien Groeneveld
Mien is al vanaf maart 1993 vrijwilliger bij De Schoor. Op dit moment is ze vrijwilliger bij de H.C.C. Flightsimulator Club. Ze regelt de tosti’s, drankjes en helpt waar nodig een handje. “Vraag het maar aan Mien, die weet het wel” is een zin die ze regelmatig hoort. In maart is Mien 30 jaar vrijwilliger, maar ze gaat voor de 50!

 

Michel Pits
Michel is al meer dan 30 jaar vrijwilliger bij buurtcentrum Meenten en Grienden. Hij organiseert de kinderdisco, buurtfeesten, Sinterklaasfeesten, Kerstfeesten, 30+ disco en alle overige kinderactiviteiten.

 

Mario Vrouwenvelder
Mario is al bijna 30 jaar vrijwilliger in buurtcentrum De Bazuin. Hij is begonnen achter de bar, is met zomerkampen mee geweest en organiseert nu voornamelijk Magic avonden voor jong en oud.
Magic is een strategisch kaartenruilspel. “Ik ben het gaan spelen en ben nooit meer gestopt! Ik organiseer het samen met andere, speel het en sta achter de bar. Het spel brengt mensen bij elkaar”.
Vrijwilliger zijn bij De Schoor heeft Mario heel veel gebracht. “Je praat met elkaar, drink een biertje samen, bent weg achter die computer en je ontmoet elkaar”.

 

Henk Ranzijn
Henk is al 40 jaar(!) actief al vrijwilliger. In 1982 is hij begonnen in buurtcentrum Stedenpunt.
Daar staat hij nu nog steeds achter de bar. Daarnaast is hij samen met de Accordeonclub meegegaan naar buurtcentrum Filmwijk. Omdat hij vanaf het begin af aan betrokken was, heeft deze club heeft er zelfs voor gezorgd dat Henk een lintje kreeg. Zelf speelt hij geen accordeon maar voor de grap doet hij wel eens mee met de mondharmonica. Henk zegt hierover: “Mondharmonica spelen kan ik ook niet, maar het is wel gezellig, en dat is het belangrijkst!”

 

Rob Glasz
Rob is vanaf de opening bijna 30 jaar geleden al vrijwilliger bij buurtcentrum De Bazuin. Rob is weleens gestopt maar is gelukkig toch weer verdergegaan als vrijwilliger!

Vanwege mijn beperkingen zat ik alleen maar thuis. Van mijn maatschappelijk werker kreeg ik het advies om vrijwilligerswerk te doen. Wat ben ik blij dat ik deze stap hebt genomen.  Ik doe vrijwilligerswerk bij Jeugdland. Van al die kinderen om mij heen daar word ik vrolijk van. Ieder mens heeft talenten, en het is zo fijn om er voor de kinderen te zijn. Ik ben zelf altijd heel erg creatief en zit nu echt op mijn plekje. Ik heb een leuke band met al mijn collega’s. De kinderen spreken mij aan met Hello Kitty, dat vind ik zo leuk… Ik leef weer! Ik raad iedereen die te lang thuis zit aan om bij De Schoor vrijwilligerswerk te komen doen. Er zijn nog genoeg vrijwilligers nodig. Kom erbij!
 

Vind je het leuk om jouw verhaal te delen? Mail dan naar vrijwilligersnieuwsbrief@deschoor.nl.

Wij hebben momenteel een grote wachtlijst bij Taal in de Wijk en doen daarom een oproep via deze nieuwsbrief. Wil jij misschien een of twee keer per week een taalgroep begeleiden of ken je iemand die dat misschien wil en kan? Je krijgt een training aangeboden en wordt ondersteund met passend lesmateriaal. Aanmelden kan via taalindewijk@deschoor.nl.

De buurtkamer is een plek in het buurtcentrum waar je als bewoner uit de wijk samen komt. In de ochtend - vanaf 10 uur - een kopje koffie of thee kan komen drinken. Waar je buurtbewoners leert kennen en eventueel contacten onderhoudt. Waar je gewoon even een moment hebt tot samen zijn.

Een buurtkamer is ook bedoeld om nieuwe “projecten” op te starten. Lijkt het je leuk om iets op te starten als buurtbewoner, dan is een buurtkamer de juiste plaats om dat bespreekbaar te maken. Geef aan wat jou leuk lijkt en wie weet kan de buurtkamer hier een rol in spelen. De buurtkamers staan tenslotte bekend om het samen komen en samen dingen ondernemen. Een buurtkamer is meer dan een ruimte. De ruimte wordt gevuld met mensen die mensen willen ontmoeten en leren kennen. En vind je de drempel te hoog om alleen langs te komen, neem gezellig iemand mee!

Om de buurtkamers te promoten komt er in de laatste week van februari een postercampagne langs de dreven van Almere!

Met grote regelmaat plaatsen we vrijwilligersvacatures in de vacaturebank van de VMCA. We lichten er dit keer één uit.

 

Wegwijskanjers gezocht!
Almere is een bruisende stad, ook voor senioren! Er is van alles te doen. Maar hoe vind je nu als senior de weg tussen al die voorzieningen en activiteiten? Waar vind je de juiste informatie? Wil jij senioren op weg helpen? Word dan vrijwilliger bij Wegwijs!

In het project Wegwijs in Almere worden senioren die op zoek zijn naar voorzieningen of activiteiten in Almere en daarbij ondersteuning kunnen gebruiken op weg geholpen door vrijwilligers. Het gaat om een kortdurende ondersteuning. Als vrijwilliger ga je - na telefonisch een afspraak gemaakt te hebben - bij de senior thuis langs. Wanneer nodig volgt er daarna nog een contactmoment, waarbij je vooral kijkt hoe de senior zelfstandig verder kan met jouw tips. Wanneer de senior zijn weg gevonden heeft, is het klaar en bezoek je weer nieuwe senioren. Voor dit project zijn wij op zoek naar enthousiaste vrijwilligers!

Ben of ken jij degene die wij zoeken?
Hier lees je de volledige vacature beschrijving

Klik hier voor een overzicht van alle vacatures

De Vrijwilligersacademie Almere biedt trainingen aan alle vrijwilligers van Almeerse vrijwilligersorganisaties. Aan sommige trainingen of workshops zijn kosten verbonden. Hieronder enkele voorbeelden. Kijk voor het volledige aanbod en meer informatie op de website www.vrijwilligersacademie-almere.nl.

 

Eenvoudig communiceren of makkelijk praten
Geef je Nederlandse les of communiceer je vaak met mensen die de Nederlandse taal minder goed beheersen? Eenvoudig spreken is een hele kunst. Hoe maak je korte én goede zinnen, zodat je beter begrepen wordt?

Startdatum: 3 februari

 

Netwerkcafé: Wandel je mee op 17 februari?
Twee jaar corona… hoe houd jij dat vol? Om in beweging te blijven, om contact te houden en om elkaar te inspireren organiseren we voor jou een wandel-netwerkcafé. Trek je wandelschoenen en je dikke jas aan en ga mee.

Startdatum: 17 februari

© De Schoor 2022
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.