Bekijk deze e-mail in de browser
 
Nieuwsbrief voor netwerkpartners
Februari 2022 - nummer 6
 

Inhoud

In Almere voelt meer dan de helft van de volwassenen zich weleens eenzaam. Of je nu jong of oud bent, een baan hebt of werkloos bent, je veel de deur uit gaat of juist thuis blijft. Eenzaamheid kan iedereen raken. Om eenzaamheid in Almere te verminderen, is deze week de website www.alleenensameninalmere.nl gelanceerd. Op deze website is informatie te vinden over eenzaamheid: wat is eenzaamheid eigenlijk, wat zijn de gevolgen wanneer je last hebt van eenzaamheid en wat kun je zelf doen om het te verminderen?  Daarnaast zijn er verschillende soorten activiteiten in Almere die kunnen helpen bij het verminderen van eenzaamheid.

 

Alleen en samen in Almere
Wie zich eenzaam voelt, kan daar iets aan doen. Wanneer dit gevoel al langere tijd bestaat, zijn waarschijnlijk al veel dingen uitgeprobeerd om van dat gevoel af te komen. Zonder succes. Misschien bood het tijdelijk verlichting, maar kwam het gevoel toch weer terug. Dat kan komen omdat het niet de juiste dingen waren of omdat men er nog niet aan toe was om te veranderen. Op de website www.alleenensameninalmere.nl is alle informatie te vinden om het leven weer aangenamer te maken.

 

Alleen en samen in Almere is tot stand gekomen door een samenwerking van De Schoor met Humanitas Almere, VMCA, Zorggroep Almere en Goud in Almere.

Editie 7 van …In Almere, Opgroeien in Almere, is wat anders ingestoken dan gebruikelijk. Geen onderzoekende gesprekken met medewerkers, vrijwilligers, bewoners en collega’s van andere organisaties, maar een driegesprek met twee teamleiders en een manager van De Schoor: Erna Driessen, manager afdeling Jeugd en de teamleiders Els Spraakman (Kinderwerk) en Annet Tuinstra (Het Jonge Kind).

 


 

Samen zoeken ze naar de kern van het werken voor en mét kinderen en hun ouders. 

Dat draait om betekenisvol contact kunnen maken, relaties kunnen aangaan en, met allerlei anderen, kunnen bepalen wat er in een wijk of voor een bepaalde groep kinderen, jongeren of ouders nodig is. Maar ook over versterken door te verbinden. Als ouders of jongeren elkaar vertellen hoe ze iets zouden kunnen doen, is dat extra krachtig! En over het werken in coronatijd, waarin veel creativiteit en doorzettingsvermogen van de kinder- en jongerenwerkers werd gevraagd.

Luister in deze editie maar welke ideeën ze daarbij hebben! Veel luisterplezier.


www.deschoor.nl/podcast

Foto: de heer P. Schoonheim

Op 3 februari heeft Buurtbemiddeling Almere een belangrijke rol gespeeld tijdens de online conferentie over woonoverlast in Almere. Naast aandacht voor het project dat dit jaar 25 jaar bestaat, ontving vrijwilliger mevrouw Renée Cohen de Lara – Allegro, uit handen van wethouder Froukje de Jonge, de Erepenning van de gemeente Almere. Deze erepenning wordt uitgereikt aan een persoon die een buitengewone inzet voor de Almeerse samenleving heeft gepleegd. 

 

In een aansluitend interview tussen wethouder De Jonge en Renée, is de indrukwekkende levensloop van Renée besproken. Zo heeft ze onder meer gewerkt bij 113 Zelfmoordpreventie, de nationale organisatie voor suïcidepreventie. Daarnaast is ze gastspreker van het Landelijk Steunpunt WOII-Heden bij het Herinneringscentrum Kamp Westerbork, waarbij ze door het vertellen van haar persoonlijke verhaal (als naoorlogs kind van getraumatiseerde Joodse ouders) leerlingen meeneemt naar het verleden maar gelijk ook de verbinding legt met het heden. 

 

Sinds juli 2010 is Renée actief bij Buurtbemiddeling Almere als vrijwillige Buurtbemiddelaar. Daarnaast is zij begeleider van intervisiebijeenkomsten, verzorgt ze samen met een duo trainer de basistraining Buurtbemiddeling en geeft ze opfriscursussen voor de ervaren bemiddelaars.

 

Coördinator Mireille Maste: “samen met vrijwilliger Piet Schoonheim hebben we de aanvraag gedaan die geleid heeft tot deze bijzondere toekenning: een welverdiende erepenning voor Renée!”

 

Naast aandacht voor Buurtbemiddeling was er tijdens de conferentie o.a. ook een presentatie van het CCV over de Wet aanpak Woonoverlast. Meer informatie hierover is na te lezen op https://www.hetccv-woonoverlast.nl/woonoverlast
 

Korte film 'Kinderwerk, onmisbare schakel in de sterke sociale basis opgroeien – in je buurt'

Dat is de lange titel van een korte film die Sociaal Werk Nederland heeft laten maken over kinderwerk. Zij gingen daarvoor in gesprek met onder andere Els Spraakman, onze teamleider Kinderwerk en Roelie Bosch, wethouder Jeugd, Almere.

 

In maart 2022 zijn de gemeenteraadsverkiezingen. De wethouder jeugd heeft een krappe portemonnee en een flinke opdracht. Het verhaal van het sociaal werk kan deze wethouder helpen de juiste keuzes te maken: organiseer laagdrempelige ondersteuning in de directe buurt van bewoners; zet in op preventie en op de transformatie. Zet extra in op die buurten waar de eigen capaciteit van bewoners het minst sterk is. Organiseer positieve alternatieven en ontmoeting: via sport, spel, aandacht, huiswerkklassen. Zorg voor opvang tussen school en thuis. Bied cultuur, sport en andere activiteiten in groen, sociaal en in de bieb. Werk samen met ondernemers. En zorg voor sterke schakels in je keten 'sterke sociale basis opgroeien'. Start bij het jonge kind.

 

Meer informatie én de film vind je op de website van Sociaal Werk Nederland.

 

#JongGestemd
Jongeren van de Jongeren Raad Almere (JRA) en Multi Music hebben meegeholpen aan de landelijke #JongGestemd campagne van BV Jong en het Ministerie van Binnenlandse zaken en Koninkrijksrelaties. Er zijn 5 video’s gemaakt waarin jongeren vertellen over wat zij belangrijk vinden: o.a. over stemrecht, jeugdparticipatie en mentale gezondheid. Deze 5 video’s en meer materiaal is gratis te downloaden op www.bvjong.nl.

 

Learn2Work bij jubileumuitzending Oranje Fonds
Op 2-2-2022 bestond het Oranje Fonds 20 jaar. Een fonds waar wij regelmatig op kunnen rekenen voor verschillende projecten. Dit jubileum vierde het Oranjefonds met een live jubileumuitzending met o.a. een bijzonder gesprek met Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima en speciale gasten in de studio met verhalen die ertoe dóen. Eén van deze gasten was onze collega Daniëlle Lanzaat, coördinator van het project Learn2Work. Zij vertelde samen met een deelnemer tijdens de uitzending op een bevlogen manier hoe belangrijk het project is voor de jongeren. Een project dat mede mogelijk gemaakt is door het Oranjefonds.

Wil je de uitzending terugkijken? Dat kan via Facebook.

 

Ook Omroep Flevoland besteedde aandacht aan dit onderwerp. 

 

Refolution voor jongeren in Almere
In Almere is een refolution aan de gang, met een f. Die revolutie wordt geleid door onze jongerenwerker Referinio Plet. Naast jongerenwerker is hij ook eigenaar van een sportschool.

 

Referinio: "Vanuit het project ondersteunen we jongeren op het gebied van gezondheid, sport en vitaliteit. We doen dit om hen zo goed mogelijk te ondersteunen bij hun weg naar volwassenheid. Daarin is het proces vaak belangrijker dan het eindresultaat. Door ze op sportieve wijze te begeleiden, boeken we mooie resultaten."

 

Meer weten?
Kijk dan op de site van Omroep Flevoland voor een interview met Referinio.

Misschien heb je het al gezien langs de Almeerse dreven: de komende weken laten we Almeerders graag kennis maken met ons werk via billboards. Deze week: 

 


De buurtcentra vormen een belangrijke plek in de wijk waar buurtbewoners samen komen en ideeën en initiatieven in gang zetten. Om de aandacht te vestigen op de rol van sociaal werkers die deze verbindingen leggen met bezoekers, vrijwilligers, actieve bewoners en samenwerkingspartners hebben we een kort filmpje gemaakt.

 

Onze collega Ron van Dijk laat zien wat deze mooie functie inhoudt: https://www.werkenbijdeschoor.nl/html/index.php?pid=518

Noteer 11 en 12 maart vast in de agenda. Op verschillende locaties laten onze collega’s buurtbewoners kennis maken met Buurtkracht. 

 

Onze opbouwwerkers stimuleren mét Buurtkracht bewoners om samen met hun buren plannen te maken voor het verbeteren van hun leefomgeving. Want betrokkenheid bij eigen buurt zorgt voor meer woonplezier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opzetten van een Buurtpreventieteam, samen een buurtkrant uitbrengen of een ruil- en weggeefinitiatief opzetten. Bewoners nemen het initiatief, en hebben een plan. Opbouwwerkers helpen hen de weg te vinden om het samen met buren te kunnen realiseren. 

 

Van Mooi Zo goed Zo naar Buurtkracht
Veel Almeerders kennen Mooi Zo Goed Zo, waar bewoners hun ideeën kwijt konden. Nu we steeds meer vragen krijgen die soms ook anders van aard zijn, voegen we alle vragen van bewoners samen in Buurtkracht. We behouden de Mooi Zo Goed Zo-methodiek waar we bewonersinitiatieven koppelen aan bedrijven. Maar we kijken ook op andere manieren naar ideeën in de buurt: wat kunnen buurtbewoners samen met hun buren zelf doen? Wat is nodig om ideeën uit te werken en wie kan daarbij behulpzaam zijn? Dit alles met als doel om duurzame en betekenisvolle contacten in de buurt tot stand te brengen.

 

Kijk voor meer informatie op www.deschoor.nl/buurtkracht.
 

April 2020 zijn we gestart met een pilot om derdejaars stagiairs Social Work een stagevergoeding toe te kennen wanneer ze bij De Schoor stage lopen. Het zijn studenten in de eindfase van hun studie die zich oriënteren op de arbeidsmarkt. Bij goed functioneren is de kans op een baan als sociaal werker bij De Schoor na afstuderen groot. Met ingang van 2022 hebben we besloten dat alle studenten derdejaars Social Work die bij De Schoor stagelopen in aanmerking komen voor een stagevergoeding. Meer informatie via het Stagebureau, stage@deschoor.nl.

© De Schoor 2022
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
De Schoor, Welzijn in Almere