Bekijk deze e-mail in de browser
 
Nieuwsbrief voor netwerkpartners
Juli 2021 - nummer 2
 

Inhoud

Evenals voorgaande jaren staat er weer een groot(s) zomerprogramma in de steigers. We houden daarbij de coronamaatregelen goed in de gaten om Almeerders, jong en oud, een gevarieerd en veilig zomerprogramma aan te bieden. De verwachting is dat nu meer Almeerders niet of minder op vakantie gaan juist meer Almeerders gebruik maken van wat Almere te bieden heeft in de zomervakantie.

 

Wat is er te doen?
Veel activiteiten op het gebied van ontmoeting, sport en spel, cultuur voor jong en oud. Kinderen kunnen terecht op de jeugdlanden en speeltuin De Speelhaven. Jongeren vinden vertier in en vanuit de jongerencentra. De Zomerschool voor Senioren biedt een mooi programma voor de oudere Almeerders. En in de eigen buurt kunnen buurtbewoners terecht in bijvoorbeeld de buurtkamers in de buurtcentra. Het zomerprogramma is te vinden en te downloaden op deschoor.nl/zomerfun.

In editie 3 van ‘In Almere’ is het thema Vakantie. Wat kun je vlakbij huis allemaal doen? Want de versoepelingen zijn fijn, maar door corona is niets meer vanzelfsprekend. Is het in de zomervakantie goed toeven in Almere? Wat kun je allemaal doen? Wie zetten hun schouders onder alle activiteiten? Podcaster en onderzoeker Eelco Visser gaat voor ons op onderzoek uit in editie 3 van…. In Almere!

www.deschoor.nl/podcast 

 

Met dank aan Biza Shalmashi van Kleur in Cultuur, Nel Huttenga, vrijwilliger op Kindervakantieland, Ingeborg Korte van Zomerschool voor Senioren en de Schoorcollega’s Els Spraakman, Erwin Duits en Mariëtte Alberda. 
Burgemeester Franc Weerwind luidt de zomervakantie in voor iedere Almeerder met een mooie gastbijdrage!

Professioneel jongerenwerk ondersteunt jongeren in hun eigen buurt bij hun persoonlijke ontwikkeling en maatschappelijke participatie. Onderzoek laat zien dat dat ook geldt voor de jongeren die specialistische jeugdzorg ontvangen in de vorm van verslavingszorg, jeugdreclassering, jeugd-ggz of intensieve gezinsbehandeling. Als deze jongeren naast de jeugdzorg die ze krijgen, óók aanhaken bij het jongerenwerk in hun buurt, kan dat een positief effect hebben op de duur of intensiteit van hun jeugdzorgtraject. 


Het Lectoraat Youth Spot (Jongerenwerk) van de Hogeschool van Amsterdam heeft in opdracht van het ministerie van VWS en Sociaal Werk Nederland verkennend onderzoek gedaan naar wat jongerenwerk betekent voor de persoonlijke ontwikkeling, het herstel en de versterking van maatschappelijke participatie van jongeren (16-23 jaar) die specialistische jeugdzorg ontvangen. Youth Spot heeft hiervoor jongeren, jongerenwerkers – waaronder jongerenwerkers van De Schoor - en jeugdhulpverleners gesproken uit verschillende gemeenten.

 

Onderzoeker Jolanda Sonneveld: “Dit onderzoek laat zien dat het jongerenwerk op verschillende manieren van betekenis is voor jongeren in jeugdzorgtrajecten. Jongerenwerkers blijken ten eerste een brug te zijn naar de professionals uit de jeugdzorg. Via deze brug kan het vertrouwen van de jongeren in de jeugdzorg groeien, waardoor acceptatie van hulp toeneemt. Ook komen ze via het jongerenwerk in contact met leeftijdsgenoten die hen informele steun bieden. We zien daarnaast dat de eigenwaarde en het zelfbeeld worden versterkt door deelname aan collectieve activiteiten (zoals sport, theater, of iets voor de buurt). Zo krijgen deze jongeren de mogelijkheden om -  via bijvoorbeeld theater of vlogs - andere jongeren te bereiken die kampen met ‘donkere gedachten’. Hierdoor ervaren ze dat ze van betekenis zijn voor anderen. Dat verlaagt de drempel om nieuwe stappen te zetten, naar bijvoorbeeld opleiding of betaald werk. Tot slot ondersteunen jongerenwerkers de jongeren in hun ontwikkeling naar zelfstandigheid. Ook als ze 18 worden, en de jeugdzorg vaak ophoudt, hebben deze jongeren behoefte aan laagdrempelige ondersteuning bij hun weg naar zelfstandigheid. Gebrek aan ondersteuning vergroot het risico dat deze jongeren vastlopen in een samenleving waar het tempo hoog ligt en voortdurend veranderingen plaatsvinden.”


Het rapport is te downloaden via de website van Sociaal Werk Nederland.
 

Na de zomervakantie verschijnt onze volgende nieuwsbrief. We wensen alle lezers een mooie, zonnige zomer!


© De Schoor 2021
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
De Schoor, Welzijn in Almere