Bekijk deze e-mail in de browser
 
Vrijwilligersnieuws
februari 2024
 

Inhoud

Het Oranje Fonds organiseert op 15 en 16 maart 2024 samen met duizenden organisaties in het land NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. NLdoet zet vrijwilligerswerk in de schijnwerpers en nodigt je uit om een dagje het verschil te maken en er toe te doen!

Via www.nldoet.nl kun je meedoen aan NLdoet 2024.

Op zaterdag 23 maart is de LOD, de Landelijke OpschoonDag.  Duizenden mensen in Nederland gaan op straat, in parken en langs het water de strijd aan tegen zwerfafval. Ook in Almere zetten de inwoners en de gemeente zich in voor een schone en duurzame stad.

Meerdere Schoorcollega’s zijn betrokken bij de organisatie.
Doe je ook mee? Voor meer info kijk je op almere.nl/schoon en/of www.deschoor.nl.

Poppodium de Meester is door naar de volgende ronde van de Almeerse Cultuurprijs 2024. Het is in de tweede ronde aan het Almeerse publiek om hun stem uit te brengen op hun favoriet. De stem van het publiek is de vijfde stem in de jury, die verder bestaat uit de wethouder Cultuur, directeur van Cultuurfonds Almere, vertegenwoordiger vanuit het DOCA en de vorige winnaar van de Almeerse Cultuurprijs: Kamp Seedorf.

De uitreiking vindt plaats op 27 februari, dus stem nu!

Passie voor mensen en mode | Kledingadviseur          
 
Bij De Participatiefabriek -locatie Het Boegbeeld-, draait het om het bieden van perspectief aan langdurig werkzoekende van 45+. Medewerkers en vrijwilligers begeleiden de deelnemers richting werk. 


“Wij willen deelnemers het zelfvertrouwen geven dat ze verdienen door hen te laten schitteren in hun outfit. We brengen kleur in het leven van werkzoekenden door hen te adviseren over kledingstijlen en kleuren. Kleding en uitstraling bepalen in grote mate hoe je je voelt. Dat willen wij graag aan onze deelnemers leren. We zoeken jou!”

 • Jij hebt hart voor mensen en houdt van mode
 • Kledingstijlen hebben voor jou geen geheimen en je weet wat kleuren bij iemand doen
 • Jij hebt 2 uur per keer de tijd om een workshop te geven; aan jou de keus of dat per week of per maand is

Wij bieden:

 • Een geweldige vrijwilligersfunctie waarin je onze deelnemers op weg helpt naar succes
 • Ruimte voor je eigen inbreng om deze kledingadviesactiviteit vorm te geven
 • Een leuk team en een onkostenvergoeding

Interesse?

 • Kom gezellig een kop koffie (of thee) drinken zodat we kunnen brainstormen over de mogelijkheden van deze nieuwe functie. 

Wil je meer informatie over deze vacature? Neem dan contact op!

Het Taalinformatiepunt biedt persoonlijk advies en uitleg over het taalaanbod in Almere. Op vijf locaties in Almere kunnen inwoners terecht voor informatie en advies. De taalinformatiepunten hebben een vrije inloop.  
 

Meer weten? Zie flyer voor meer informatie.

Zeg eens nee… grenzen

Het aangeven van je eigen grenzen kan duidelijkheid bieden in het contact met de ander. Hoe zorg je dat je jouw grenzen bewaakt, zonder star te zijn? En hoe doe je dit als vrijwilliger?
 

Grenzen aangeven begint bij zicht hebben op je eigen waarden. Waarna je vervolgens deze waarden afstemt met de waarden van de ander of de organisatie waar je voor werkt. In deze training gaan we aan de slag met zicht krijgen op de eigen waarden en hoe je deze meeneemt in het contact met de ander. We onderzoeken tevens welk gedrag van de ander het voor jou lastiger maakt om je grenzen aan te geven. We doen dit aan de hand van opdrachten en oefeningen op een speelse en laagdrempelige wijze. Daarnaast gaan we met elkaar in gesprek. Leren doe je immers met en van elkaar. Wat is het resultaat na de training?

 • Je hebt helder zicht gekregen op jouw eigen waarden.
 • Je herkent de signalen bij jezelf wanneer je het lastig vindt om grenzen aan te geven.
 • Je krijgt tips mee hoe je jouw grenzen bewaakt in afstemming en met respect voor de grenzen van de ander.

Je bent welkom op dinsdag 26 maart van 9.30 - 12.00 uur bij de VMCA.

 

Meld je hier aan.

 

Positief en prettig in gesprek

Een gesprek voeren lijkt heel eenvoudig… Positief en Prettig in Gesprek is een training waarbij je kennis maakt met de kneepjes van goede gespreksvoering en bemiddeling. Hoe haal je nog meer uit een gesprek?

 

Tijdens de training gaan we in op de volgende vragen:

 • Hoe krijg je meer informatie tijdens een gesprek?
 • LSD (Luisteren Samenvatten Doorvragen), hoe werkt dat?
 • Wat doet een stilte in een gesprek?
 • Hoe belangrijk is emotie?
 • Hoe kan je handig in gesprek gaan bij een irritatie.
 • Hoe werkt een bemiddelingsgesprek?

De training vindt plaats op 2 april 2024 van 14.00-16.00 uur

 

Meld je hier aan

Onze jongerenwerkers gaan met jongeren in gesprek, organiseren activiteiten met hen en bieden laagdrempelig hulp als dit nodig is. Daarnaast werken ze nauw samen met verschillende organisaties om jongeren volop kansen te bieden en om Almere een fijne stad te laten zijn. Om te laten zien wat jongerenwerkers doen en hoe zij inspelen op trends zijn een serie korte en aansprekende filmpjes gemaakt. Een aanrader om deze te bekijken via www.dynamischjongerenwerk.nl

 

December 2023 ontvingen Gerard Boekhoff (directeur-bestuurder), Erna Driessen (manager Jeugd) en Frieda de Groot (teamleider Jongerenwerk) vertegenwoordigers van jeugdzorg, veiligheid en sociaal werk om vanuit hun – deels landelijk - perspectief in gesprek te gaan over het belang, de waarde en de toekomst van het Almeers jongerenwerk: 

 • Lex Staal, directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland 
 • Jolanda Sonneveld, onderzoeker en senior projectmanager bij Sociaal Werk Nederland 
 • Ben Nassir Bouayad, sectorhoofd Politie Flevoland 
 • Ronnie van Diemen, voorzitter Jeugdzorg Nederland 

Een verslag van dit rondetafelgesprek is te lezen op de website van De Schoor.

 

 

© De Schoor 2024
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.