Bekijk deze e-mail in de browser
 
Vrijwilligersnieuws
december 2023
 

Inhoud

Vandaag, 7 december, is het de Nationale Dag van de Vrijwilliger. Een dag waarop we jullie, de vrijwilligers van De Schoor, in het zonnetje zetten. We willen je dan ook van harte bedanken voor je inzet afgelopen jaar. Alle Schoorvrijwilligers ontvangen deze week per post een voucher voor een koffieproeverij voor 2 personen bij Tante Truus of het Eksternest en er is een advertentie geplaatst in Almere deze week.  

 

In deze “Dag van de Vrijwilliger” nieuwsbrief maak je nader kennis met enkele vrijwilligers en collega’s binnen De Schoor. Zij nemen je mee in hun vrijwilligerswerk via korte verhalen en anekdotes. 

Samen meedoen mogelijk maken 

 


 

"Als organisatie maken we het mogelijk voor alle bewoners om mee te doen in Almere. Daar ben ik enorm trots op. Ruim 650 vrijwilligers zetten zich dagelijks met passie en professionaliteit in om dit meedoen mogelijk te maken. Zonder jullie kunnen wij niet bereiken wat we nu voor Almeerders mogelijk maken. Het kwaliteitslabel dat we in september hebben ontvangen, hebben we mede dankzij jullie betrokkenheid behaald. Dank jullie wel voor jullie enorme inzet." 

 

 

Trots op al onze vrijwilligers 

 


 

"Als coördinator Vrijwilligerswerk ben ik het aanspreekpunt voor de collega’s die samenwerken met vrijwilligers. Ik bied hen ondersteuning en advies met betrekking tot vrijwillige inzet. Ik zie en hoor hoeveel werk al onze vrijwilligers verztten, dat maakt mij ontzettend trots." 

 

 

Tijdens mijn vrijwilligerswerk wordt er veel gelachen 

 


 

“Voor WegWijs kom ik bij ouderen aan huis om helderheid te geven in de enorme hoeveelheid hulporganisaties die Flevoland kent. Een interessante anekdote dit jaar was mijn ontmoeting met een 95-jarige heer die zijn zaken goed op orde bleek te hebben. Maar wat bracht hem bij WegWijs? Hij gaf aan behoefte te hebben aan gezelschap, vooral van een vrouw. Ik overhandigde hem een overzicht van alle buurtcentra en adviseerde hem deze te bellen om te informeren naar de aangeboden activiteiten. Daar kon hij zijn keuze maken en wie weet, misschien ontmoette hij daar zijn ideale metgezel! Het was een plezierig bezoek waarbij we veel hebben gelachen, maar helaas hebben we nooit vernomen of hij iemand heeft gevonden.” 

 

 

Vrijwilligerswerk bij Learn2Work geeft mij energie 

 


 

“Iedere maandag sta ik anderhalf uur klaar als vrijwilliger voor een groepje jongeren. Ik geef het vak 'werknemersvaardigheden'. Voor deze jongeren is niet alleen taal en rekenen belangrijk, maar ook het opdoen van sociale vaardigheden voor hun toekomstige stages. De groep bestaat uit jongens en meiden van diverse achtergronden en leeftijden. Wat hen verbindt, is dat ze al een tijdje niet meer op school zitten (om verschillende, soms heftige redenen) en moeten wennen aan een 'normaal ritme'. Ze moeten weer leren welk gedrag en welke omgangsvormen nodig zijn om weer aan de slag te kunnen. Het omgaan met deze jongeren is voor mij volledig nieuw en soms ook een beetje ongemakkelijk. Elke maandagochtend is het weer spannend. Toch geven de scholieren me veel energie als ik zie dat ze vooruitgang boeken, hoe klein die stapjes ook zijn.” 

 

 

Tijdens onze activiteiten zijn er vriendschappen ontstaan

 


 

“Een groep vrijwilligers in Almere Stad, genaamd team Vrijwilligers Senioren Kruidenwijk - Coby, Laura, Jacqueline, Dineke en ik (Leslie) - begon een aantal jaren geleden vanwege de groeiende eenzaamheid onder ouderen. We kregen een ruimte in buurtcentrum Het Karwij en bieden nu twee ochtenden per week koffie en diverse activiteiten aan. Met steun van o.a. buurtbudgetten hebben we veel ondernomen, zoals gezamenlijke maaltijden, spelletjes, knutselactiviteiten, paaslunches, kerstdiners en uitstapjes. Ons doel is eenvoudig: mensen verwennen en helpen waar mogelijk. We zijn op zoek naar nieuwe teamleden en nodigen iedereen uit om langs te komen op de dinsdag- en donderdagochtend in de Multiclub. Er is inmiddels een vaste groep bezoekers ontstaan; het is echt een hechte club geworden, waar mensen zelfs vriendschappen sluiten en openstaan voor anderen.” 

 

 

Rekenen is toch leuker dan ik dacht, zei een leerling  

 


 

“Ik ging een jonge vrouw helpen met rekenen. Voordat we begonnen, stelde ze mij met enige aarzeling de volgende vraag: “Kunt u mij ook helpen met klokkijken? Ik heb een dochtertje van twee jaar. Als zij oud genoeg is om te begrijpen wat een klok is, wil ik haar kunnen ondersteunen.” We zijn aan de slag gegaan en na een aantal maanden intensief oefenen, kreeg ze het onder de knie. Het is duidelijk dat met deze ervaring het niet meer nodig is om uit te leggen waarom vrijwilligerswerk zo waardevol is.” 

 

 

Als bezoekers met een goed gevoel naar huis gaan,
daar doe ik het voor

 


 

“Als vrijwilliger vind ik het geweldig om te zien hoe enthousiast mensen naar buurtcentrum Cobra komen, of het nu voor de Buurtkamer, GedachtenKamer, lunch of wandelgroep is. Ik maak graag een praatje met de bezoekers en merk dat ze het waarderen dat er naar hen wordt geluisterd en dat ze de aandacht krijgen die ze verdienen. Het is geweldig om te weten dat ze met een goed gevoel naar huis gaan. Daar doe ik het voor.” 

 

 

Door mijn vrijwilligerswerk spreek ik veel interessante Almeerders 

 


 

“Sinds het begin schrijf ik voor de digitale nieuwsbrief Almere Plus. Mijn voorkeur gaat uit naar het schrijven over interessante onderwerpen in Almere. Ik heb veel interessante woningen bezocht, vaak in Oosterwold. Het is geweldig wat sommige mensen kunnen bedenken. Een interview met een gepensioneerde bouwtechnicus, die al drie jaar lang zijn derde huis helemaal alleen aan het bouwen was, kwam goed van pas. Toen ik op het huis van mijn zoon in Oosterwold paste, kreeg ik pech met mijn fiets. De bouwtechnicus woont vlakbij en was gelukkig thuis. Hij herkende me nog en heeft mijn fietsprobleem opgelost. Ik heb veel interessante Almeerders geïnterviewd, vaak bij hen thuis en soms telefonisch. Mijn interview met Jan en Han, Berenklauwbestrijders in het Spanningsveldbos in Stedenwijk-Zuid was een ware expeditie. Ik sprak af met Han, we gingen samen het bos in, tussen struiken door en sprongen over een (gelukkig droge) greppel. Daar was Jan al bezig met het uitgraven van de nog jonge planten. Ik hoop van harte dat het bos, net als toen, nog steeds vrij is van Berenklauw. 

 

© De Schoor 2023
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.