Bekijk deze e-mail in de browser
 
Vrijwilligersnieuws
november 2023
 

Inhoud

Wie ben je en wat doe je bij De Schoor?

Ik ben Linda en ik kom uit België. Inmiddels woon ik alweer 10 jaar in Almere Waterwijk. In het begin vond ik het verschil tussen Nederlanders en Belgen erg lastig en moest ik echt wennen. Hoe meer mensen ik leerde kennen hoe meer ik me op mijn gemak ben gaan voelen in Almere.
Elke ochtend sta ik vroeg op om, voor mijn werk, schoon te maken bij buurtcentrum Het Forum en buurtcentrum Het EveNaarHuis. Daarna blijf ik bij Het EveNaarHuis om te helpen als vrijwilliger. Ik ben nu ruim een jaar vrijwilliger. Ik sta achter de bar, maak praatjes en geef de plantjes water. Ik ben altijd wel bezig, stilzitten is niets voor mij.

 

Wat is de reden dat je op zoek was naar vrijwilligerswerk?
Ik vind het fijn om onder de mensen te zijn en hou ervan om gezellig te kletsen. Dus ik dacht leuk, dat wil ik doen.

 

Wat brengt het doen van vrijwilligerswerk jou?
Het geeft mij voldoening als ik mensen blij kan maken en een luisterend oor kan bieden.

 

Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt tijdens je vrijwilligerswerk?
Lastige vraag want ik vind alles wel bijzonder.
Vorig jaar hebben we een lunch georganiseerd en dat was echt een heel groot succes. Ik had toen verschillende kaasplanken met druiven, olijven etc. gemaakt. Iedereen vond het heel lekker. Daar kijk ik nog steeds met veel plezier op terug.

Dit jaar ga ik wafels met bakken rond kerst en er komt ook nog een koor met kinderen. Daar heb ik nu al veel zin in!


Wanneer ga jij blij naar huis?
Er was laatst iemand die over haar verleden wilde praten. Ik bood haar een luisterend oor waardoor zij het van haar af heeft kunnen praten en weer met een goed gevoel naar huis ging. Daar word ik echt blij van!
En iedereen bij Het EveNaarHuis is heel aardig. Ik voel me altijd heel welkom.

 
Waarom zou je andere mensen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen? 

Je hebt mensen die wat eenzaam thuiszitten. Vrijwilligerswerk doen is leuk je komt onder de mensen. 

 

In het nieuwe jaar wil Linda van vijf dagen naar twee dagen per week vrijwilligerswerk doen. Daarom is Het EveNaarHuis opzoek naar nieuwe vrijwilligers. Ben of ken je iemand die het leuk vindt om bij Het EveNaarHuis te helpen? Neem dan contact op met Nienke Verweij via nverweij@deschoor.nl.


De ‘FIXbrigade’ is een team van klussers dat kleine energiebesparende klussen in huis uitvoert, zoals radiatorfolie aanbrengen of een waterbesparende douchekop installeren. Zo kunnen de inwoners energie besparen. Dit doet de FIXbrigade bij inwoners in Almere die een huis hebben met energielabel C of lager én in 2022 een energietoeslag hebben ontvangen. Het gaat om inwoners die wonen in een van de volgende wijken: De Gouwen, De Marken, De Meenten, Noorderplassen-Oost, Waterwijk-Midden en Homeruskwartier-Midden.
 
De klussen worden uitgevoerd door een hoofdfixer (leermeester) én een groep vrijwillige fixers. Op dit moment zijn dit asielzoekers die woonachtig zijn op de Markerkant of op het AZC. Door hun werk als fixer doen de asielzoekers meer kluservaring op, leren zij de Nederlandse taal en krijgen ze meer mee van de Nederlandse cultuur en gebruiken. Een win-win voor alle betrokken partijen.
 
De Schoor is verantwoordelijk voor de operationele uitvoering van de FIXbrigade, belegd bij het team Participatie & (e-)integratie. 

Op de Dag van de Vrijwilliger brengen wij een extra speciale nieuwsbrief uit. Hiervoor zijn we nog op zoek naar mooie verhalen, anekdotes, quotes en foto’s van Schoorvrijwilligers. Heb jij iets dat je in deze speciale nieuwsbrief wil delen/laten zien? Mail dan naar nverweij@deschoor.nl. Dan neemt Nienke Verweij contact met je op.

We hechten veel waarde aan het bevorderen van gelijkheid en het creëren van een veilige omgeving voor iedereen. Daarom vestigen we graag de aandacht op de wereldwijde campagne "Orange the World" die plaatsvindt van 25 november tot 10 december. Deze campagne, gestart door de Verenigde Naties, heeft als doel het beëindigen van geweld tegen vrouwen en meisjes over de hele wereld. Dit initiatief moedigt niet alleen bewustwording aan, maar ook actie tegen gendergerelateerd geweld, oftewel geweld tegen vrouwen en meisjes.

 

Gedurende deze zestien dagen, symbolisch aangeduid in oranje, roepen we als organisatie op tot solidariteit en betrokkenheid. Samen kunnen we een verschil maken door bewustzijn te verspreiden, steun te bieden aan slachtoffers en te werken aan het voorkomen van geweld tegen vrouwen en meisjes.

Op 17 november verwelkomt Zaal X de jonge talenten van Woest Oost voor een indrukwekkende theatervoorstelling: De Overlevende. Dit aangrijpende verhaal vertelt over de reis van Zilan, een Koerdisch-Syrische kunstenares, van totale ontheemding naar het hervinden van haar identiteit.

 

Datum: 17 november 2023
Tijd: 20:30 (deuren open om 20:00)
Locatie: Kleine zaal, Kunstlinie, Almere

 

Belangstelling? Ga dan samen met vrienden of collega’s en geniet na afloop van de voorstelling van heerlijke Syrische hapjes tijdens een verdiepend nagesprek. Tickets zijn nu verkrijgbaar voor de helft van de prijs! Bestel snel via www.kunstlinie.nl/programma/alnaazihin met de kortingscode: 50ZaalX.Hoe komen jongeren voor zichzelf op en gaan we om met de generatiekloof? Wat betekent inclusie voor jongeren? Binnen de VMCA worden vrijwilligers ingezet voor jongeren die om bepaalde redenen een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Toneelgroep Sterrenstof geeft je met de voorstelling Barry's World een kijkje in de leefwereld van de jongeren. Het doel van de voorstelling is het laten zien hoe iedereen op zijn eigen manier naar de wereld kijkt. Hoe ga je om met mensen die anders denken dan jij en jou misschien niet kunnen begrijpen? Hoe kom je voor jezelf op? Waar loopt de LHBTIQ+ community tegen aan? Dit zijn vragen die komen aan bod in de voorstelling.

 

Datum: 10 januari 2023

Programma:

19.45 - 20.00 uur: Inloop

20.00 uur: Welkom en korte inleiding

20.10 uur: Start Barry’s World

21.00 uur: Nagesprek in de zaal

21.30 uur: Afsluiting

 

Locatie: Kunstlinie Almere, Esplanade 10

Meld je aan via deze link

Let op! Aanmelden kan tot 1 januari 2024.

Er zijn maar beperkt aantal plaatsen dus vol = vol.

Met grote regelmaat plaatsen we vrijwilligersvacatures op onze website en vacaturebank van de VMCA. We lichten er dit keer één uit.

 

Samen op zoek naar de sleutel tot gelukkig wonen

Help senioren WoonWijs te worden! Lijkt het je leuk om senioren bewust te maken en na te laten denken over hun woonsituatie? En geef je graag informatie over woonmogelijkheden die er zijn? Dan zijn we op zoek naar jou! Als vrijwilliger van WoonWijs breng je de wensen en mogelijkheden van senioren in kaart. En je kijkt samen of en zo ja welke stappen ondernomen moeten worden voor een andere, meer passende woonsituatie.

 

Wat doe je als WoonWijs vrijwilliger?

Als WoonWijs vrijwilliger ga je tijdens een huisbezoek met senioren uit Almere in gesprek. Je helpt hen op weg om hun woonsituatie toekomstbestendig te maken. Dit kan o.a. door informatie te geven over verhuizen naar een andere (senioren)woning, door de woning levensloopbestendig te maken of door het welzijn van de senioren te vergroten.

 

Dit is wie we zoeken:

  • Je bent geïnteresseerd in het onderwerp wonen en vindt het leuk daar meer over te weten te komen
  • Je vindt het een uitdaging om met nieuwe vragen, situaties en verschillende mensen om te gaan
  • Je bent 2 uur per week beschikbaar
  • Je bent digitaal sterk en je hebt goede luister- en communicatievaardigheden
  • Je werkt graag zelfstandig en wil nieuwe dingen leren

Hier lees je de volledige vacature beschrijving

Klik hier voor een overzicht van alle vacatures

Donderdag 23 november 13.30 - 16.00 uur - Effectief vergaderen
Iedereen kent waarschijnlijk wel vergaderingen waarbij gedacht wordt: “Kan dit niet sneller en effectiever?” De vergadering geeft dan geen energie maar vraagt energie. Deze training wil deelnemers inzicht geven in de factoren die van invloed zijn op effectief vergaderen.
Meer info & aanmelden

© De Schoor 2023
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.