Bekijk deze e-mail in de browser
 
Nieuwsbrief voor netwerkpartners
Januari 2024
 

Inhoud

We wensen al onze netwerkpartners een inspirerend en goed nieuw jaar toe.

 

Samen maken we ook in 2024 meedoen mogelijk! 

Jongerenwerk als betekenisvolle schakel tussen sociaal werk, veiligheid en jeugdzorg 

 

December 2023 ontvingen Gerard Boekhoff (directeur-bestuurder), Erna Driessen (manager Jeugd) en Frieda de Groot (teamleider Jongerenwerk) vertegenwoordigers van jeugdzorg, veiligheid en sociaal werk om vanuit hun – deels landelijk - perspectief in gesprek te gaan over het belang, de waarde en de toekomst van het Almeers jongerenwerk: 

  • Lex Staal, directeur-bestuurder Sociaal Werk Nederland 
  • Jolanda Sonneveld, onderzoeker en senior projectmanager bij Sociaal Werk Nederland 
  • Ben Nassir Bouayad, sectorhoofd Politie Flevoland 
  • Ronnie van Diemen, voorzitter Jeugdzorg Nederland 

Een verslag van dit rondetafelgesprek is te lezen op de website van De Schoor . 

 

Jongerenwerk in beeld 

Onze jongerenwerkers gaan met jongeren in gesprek, organiseren activiteiten met hen en bieden laagdrempelig hulp als dit nodig is. Daarnaast werken ze nauw samen met verschillende organisaties om jongeren volop kansen te bieden en om Almere een fijne stad te laten zijn. Om te laten zien wat jongerenwerkers doen en hoe zij inspelen op trends zijn een serie korte en aansprekende filmpjes gemaakt. Een aanrader om deze te bekijken via www.dynamischjongerenwerk.nl.

Januari is voor veel mensen een lastige maand. De dagen zijn kort en somber en de feestelijkheden zijn voorbij. Onze collega’s zetten zich in om hen wat lichtpuntjes te bieden.  

 

Deze maand loopt een hartverwarmende actie van het team Ouderenwerk voor zelfstandig wonende Almeerders van 55 jaar en ouder. Tot 31 januari kunnen (hart)verwarmende pakketten worden aangevraagd via www.deschoor.nl/WinteractieOuderenwerk. Elk pakket bevat een kersenpitkussen, theeglazen, thee, chocolade en bonnen voor gratis koffie of thee in een van de buurtcentra. Een persoonlijke bezorging biedt de kans om samen te genieten van een warm drankje.

 

Er zijn nog slechts enkele exemplaren van de 150 beschikbaar.

 

Buurtkrachtacties
Afgelopen december zijn er vanuit Buurtkracht twee acties opgezet: De Warme Winter BuurtBorrel en de Kerstpakkettenruilactie.
 
Bij de Warme Winter BuurBorrel zijn er binnen 48 uur 40 borrelpakketten uitgedeeld aan bewoners die in hun buurt een kerst- of nieuwjaarsborrel hebben georganiseerd. De gemeente Almere heeft deze actie mede mogelijk gemaakt. 
 
De Kerstpakkettenruilactie is opgezet ter ondersteuning van de ruil- en weggeefinitiatieven, waar inwoners de inhoud van hun kerstpakket konden doneren en waar bewoners met een kleine beurs gebruik van konden maken. 
 
Beide acties stonden in het teken van buurtverbinding, door bewoners te prikkelen om naar elkaar om te kijken in de decembermaand. 

Ons project Buurtbemiddeling geeft, via de Vrijwilligersacademie Almere, de training Positief en Prettig in Gesprek. Trainer en coördinator Buurtbemiddeling Mireille Maste vertelt op een inspirerende manier over communicatie en hoe je meer uit een gesprek haalt. Tijdens de training oefenen deelnemers met luisteren, samenvatten en doorvragen. Ook worden zij zich bewust van het doen van aannames. En wat doet een stilte in een gesprek? Daarnaast leren deelnemers hoe je handig in gesprek kan gaan bij een irritatie. 

 

De training wordt door de deelnemers als bijzonder leerzaam ervaren. Een greep uit de reacties:  

  • nuttig
  • heel zinnig
  • heel positief
  • leerzaam
  • interessant en
  • informatief.

De volgende training staat alweer gepland: dinsdag 2 april 2024. Ken je mensen die willen deelnemen? Stuur dan een mail naar buurtbemiddeling@deschoor.nl.  

 
Almere achter de schermen bij Buurtbemiddeling 
Almere achter de schermen is een programma van Omroep Almere waarin Almeerders elkaar informeren over alles wat van belang is als je leeft van een klein budget. In deze aflevering aandacht voor Buurtbemiddeling. Bekijk hier vanaf 03:26 minuut de reportage. http://omroepalmere.nl/2023/12/almere-achter-de-schermen-aflevering-4-video/ 

Als organisatie maken we het mogelijk voor alle bewoners om mee te doen in Almere. Zonder onze ruim 650 vrijwilligers kunnen wij niet bereiken wat we nu voor alle bewoners mogelijk maken. Zij zetten zich dagelijks met passie en professionaliteit in. Mede dankzij de betrokkenheid van onze vrijwilligers hebben we in september het kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk behaald.  

 

Op 7 december was de Dag van de Vrijwilliger, een mooi moment om onze Schoorvrijwilligers extra in het zonnetje te zetten. Alle vrijwilligers ontvingen een voucher van zowel Tante Truus als het Eksternest, waarmee ze twee drankjes en een proeverij van lekkernijen kunnen verzilveren. Verder stond er een advertentie in Almere Deze Week, was er aandacht op sociale media en zijn er een grote groep vrijwilligers vanuit verschillende buurtcentra gezamenlijk uit eten geweest. 

  

Aan het eind van het jaar hebben alle vrijwilligers een eindejaarsattentie ontvangen: een feestelijk ingepakte cadeaubon. De sociaal verbinder van het Boegbeeld vertelde: 'de vrijwilligers waren samen aan het bedenken wat ze ervoor gingen kopen; de een gaat naar de Praxis, de ander riep: 'ooh, dan ga ik schoenen kopen,' en de volgende was al naar kleding aan het kijken. Een groot succes dus.' 

 


Vanuit Buurtkracht hebben wij een digitale nieuwsbrief voor actieve bewoners en vrijwilligers. De nieuwsbrief bevat onder andere informatie over Buurtkrachtacties, interessante bijeenkomsten en landelijke evenementen.


Ook geïnteresseerd in de nieuwsbrief? Meld je dan aan via www.deschoor.nl/buurtkracht/nieuwsbrief/aanmelden

(Buurtkracht stuurt maximaal één keer per maand een nieuwsbrief).

© De Schoor 2024
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
De Schoor, Welzijn in Almere