Bekijk deze e-mail in de browser
 
Vrijwilligersnieuws
Oktober 2023, nummer 10
 

Inhoud

Op dinsdag 12 september jl. ontving onze directeur-bestuurder Gerard Boekhoff het kwaliteitslabel Sterk Sociaal Werk uit handen van Lex Staal, directeur-bestuurder van Sociaal Werk Nederland. 
 
Het kwaliteitslabel is mede toegekend vanwege het vakmanschap van de medewerkers die zich samen met stagiairs, vrijwilligers en buurtbewoners dagelijks inzetten voor het welzijn van de Almeerders. Dat doen ze in buurtcentra, jongerencentra, op de jeugdlanden, op scholen en in wijken en buurten.
 
Gerard Boekhoff: “Wij maken als organisatie meedoen in Almere voor alle bewoners mogelijk. Daar ben ik enorm trots op. Onze 280 collega’s, 68 stagiairs en 691 vrijwilligers zetten zich in om die deelname mogelijk te maken: vol passie en professionaliteit. Het ontvangen kwaliteitslabel maakt duidelijk dat we onze organisatie goed op orde hebben.”

 


Ons Moestuin is een ontmoetingsplaats voor oudere buurtbewoners in Tussen de Vaarten, mogelijk gemaakt met een bijdrage van het Almeers Preventieakkoord. In dit project werken vrijwilligers uit Tussen de Vaarten samen met De Schoor, Zorggroep Almere en Curea Zorg. 


Johan Uijleman is als vrijwilliger betrokken bij Ons Moestuin. De tuin naast buurtcentrum Cobra zat helemaal vol met onkruid en dat was een iets te grote uitdaging voor de vrijwilligers. De gemeente heeft geholpen met het onkruid vrij maken van de tuin. Daarna was het een kwestie van bouwen en bijhouden. Johan spreekt vaak met een aantal andere vrijwilligers af op de dinsdagmiddag. Een groep oudere buurtbewoners van Tussen de Vaarten sluit dan aan om te helpen. In de tuin staan inmiddels ook bankjes en picknicktafels waar veel gebruik van wordt gemaakt.

 
Thuis kweekt Johan wat plantjes op en als die levensvatbaar zijn, zetten ze ze uit in de tuin. Van de groente worden heerlijke maaltijden gekookt in buurtcentrum Cobra. Aan de maaltijden nemen ongeveer 25 mensen deel. Johan ziet dat er regelmatig ook mensen los van de vaste groep aansluiten. “Het werkt echt verbindend.” 

 

Wie ben je en wat doe je bij De Schoor? 
Mercy: Ik ben Mercy Gawu, ik doe sinds ongeveer een jaar vrijwilligerswerk bij Kolkzicht en Het Kardoes. Op maandag help ik bij Kolkzicht bij de buurtkamerlunch. Donderdagmiddag help ik bij Buurtkameractiviteiten zoals sjoelen en andere spelletjes. Ik schenk koffie en thee en maak gezellige praatjes. Dinsdag- en donderdagochtend ben ik bij de Weggeefwinkel in Buurtcentrum Het Kardoes. Daar kunnen spullen gebracht worden die wij daarna sorteren. Sinds kort is er ook een koelkast waar eten kan worden gebracht. 

Luz: Ik ben Luz Holguin Velasguez en doe sinds anderhalf jaar vrijwilligerswerk in Kolkzicht en Het Kardoes. Ik help bij dezelfde activiteiten als Mercy. 


Wat is de reden dat je op zoek was naar vrijwilligerswerk?
Mercy: Ik wilde in contact komen met mensen omdat ik van gezelligheid houd. Ook vind ik het belangrijk bezig te zijn. Ik ben echt blij dat ik in contact ben gekomen met zoveel mensen. Hierdoor kom ik veel mensen tegen op straat die ik hiervoor niet kende. 


Luz: Bij de Participatiefabriek heb ik mijn diploma gehaald. Daarna ben ik samen met Jolanda van de Participatiefabriek naar het buurtcentrum gegaan. Ik woon vlakbij Kolkzicht en het leek me leuk dichtbij huis vrijwilligerswerk te doen. 


Hoe heb je deze plek gevonden?
Mercy: Dat is een lang verhaal. Ik ben bij de Participatiefabriek geweest om te zoeken wat bij mij past als vrijwilliger. Ik heb daar veel geleerd waardoor ik gemakkelijker vrijwilligerswerk kon doen. Op een dag kwam ik Jan-Rienk van de Buurtkamer tegen in de bus en we hebben gezellig gekletst. Zo ben ik bij Buurtkamer Kolkzicht terecht gekomen en daarna kwam de Weggeefwinkel in Het Kardoes erbij. 


Wat is het meest bijzondere dat je hebt meegemaakt door het vrijwilligerswerk?

Luz: Toen ik jarig was heb ik mensen die ik heb leren kennen via vrijwilligerswerk uitgenodigd bij mij thuis. Ik vond het heel leuk dat zij er waren en het was heel gezellig. 


Wat vinden jullie belangrijk aan een goede samenwerking? 
Mercy: Door Luz ben ik bij Het Kardoes gekomen. Ik heb door haar veel mensen leren kennen. 


Luz: Mercy helpt mij bij vragen, ik vind dat heel fijn. 


Waarom zou je andere mensen aanraden om vrijwilligerswerk te gaan doen? 
Mercy: Het is belangrijk om open te staan voor het doen van vrijwilligerswerk. Of je jong bent of oud: het is belangrijk om iets te doen voor een ander. 


Luz: Door vrijwilligerswerk heb ik veel meer Nederlands leren spreken. Ik vond dat heel spannend omdat ik Spaans spreek. Ik durf nu beter Nederlands te spreken. Het doen van vrijwilligerswerk helpt hierbij. Ik kan dat anderen aanraden.  

 


Van 4 t/m 15 oktober is het Kinderboekenweek. Dit jaar is het thema: Bij mij thuis! Kinderboekenweek 2023 'Bij mij thuis' - Kinderboeken.nl


Bonte Hond, het Initiatievenbureau en Buurtkracht van De Schoor hebben de handen ineengeslagen en op 7 oktober wordt er bij verschillende kinderzwerfboekenkasten in de buurtcentra voorgelezen uit het het boek “Ik hoop het zeker”. De kinderen die bij het voorlezen zijn, krijgen ook een boek mee zolang de voorraad strekt. De boeken worden voorzien van een kinderzwerfboeksticker en kunnen dan ook een “zwervend bestaan” gaan leiden en zo door veel meer kinderen (en volwassenen) (voor)gelezen worden.

Op 7 december 2023 worden de Almeerse vrijwilligersprijzen uitgereikt. En daar kun je jouw organisatie, project of initiatief voor voordragen. Een onafhankelijke jury selecteert uit alle aanmeldingen 10 genomineerden.  Gaat jouw organisatie, project of initiatief er met de mooie geldprijs vandoor? De jury zoekt naar antwoorden op de volgende vragen:

  • Op welke manier levert het initiatief een bijdrage aan een zorgzaam Almere?
  • Wat maakt wat jullie doen zo mooi? 

Meld je project, organisatie of initiatief aan vóór 13 november. De winnaar ontvangt een royale cheque tijdens een feestelijk moment in het stadhuis op 7 december tijdens de Dag van de Vrijwilliger. Voor alle genomineerden staat er dan een heerlijke prijs klaar om te delen.

Aanmelden kan via dit formulier, aanmelden duurt ongeveer 5 minuten!

 

7 okt 10.00 - 15.00 uur
Locatie: hal en passages Stadhuis Almere, Stadhuisplein 1 
Op de AlmerePlusBeurs informeren en enthousiasmeren we u over de mogelijkheden op onder meer het gebied van welzijn, wonen, vrijetijdsbesteding en vervoer bij het (gezond) ouder worden. De stad Almere biedt tal van activiteiten, ondersteuning en mogelijkheden voor senioren; deze informatie brengen we graag samen op de AlmerePlusBeurs. De voorbereidingen zijn inmiddels in volle gang. Wij verwachten dat deze dag een inspirerend, informatief en gezellig evenement wordt. 

 

Dinsdag 24 oktober van 14.00 - 16.00 uur:
Training Positief en prettig in gesprek

Hoe haal je meer uit een gesprek? Maak kennis met de kneepjes van goede gespreksvoering.


Meer info & aanmelden

 

Donderdag 2 november 15.00-17:00 uur:
De Oplossingenmachine

Ben jij een afpakker, oppakker, brave Hendrik of Calimero?
Leer meer over de oplossingenmachine in jou tijdens de masterclass van Thom Verheggen op 2 november. Thom Verheggen komt 2 november van 15.00 - 17.00 uur naar Almere en neemt je mee via verhalen langs de oplossingenmachine naar verantwoordelijkheid geven en nemen. Over moeten en willen. Op ons werk en thuis. 


Meer info & aanmelden
 

 

© De Schoor 2023
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.