Bekijk deze e-mail in de browser
 
Nieuwsbrief voor netwerkpartners
Juni 2021 - nummer 1
 

Inhoud

In deze coronatijd is digitale informatievoorziening belangrijker geworden dan ooit. In rap tempo hebben we ons allemaal ingesteld op thuis werken en/of op afstand werken waar het moet en dichtbij de Almeerder waar het kan. Reden voor ons om onze digitale informatievoorziening het afgelopen jaar vóór en achter de schermen onder de loep te nemen. Met als eerste resultaat dat afgelopen februari de vernieuwde website deschoor.nl live is gegaan met diverse nieuwe functionaliteiten. Nu is het de beurt aan onze eerste nieuwsbrief voor netwerkpartners. We wensen je veel leesplezier!

Stapje voor stapje is meer mogelijk. Het aantal besmettingen en mensen dat met corona in het ziekenhuis ligt, neemt gelukkig af en inmiddels zijn velen gevaccineerd. Zowel binnen als buiten mag er meer, maar we zijn er nog niet. Alhoewel de Rijksoverheid regelmatig versoepelingen in het vooruitzicht stelt, hebben wij nog steeds te maken met restricties en blijven de maatregelen gelden als mondkapjesplicht, vooraf aanmelden, registratie van deelnemers, gezondheidscheck bij de deur, anderhalve meter afstand houden en een maximumaantal mensen per ruimte. Als welzijnsorganisatie passen we ons continu aan en zoeken we naar creatieve mogelijkheden om Almeerders zo goed mogelijk terzijde te staan, fysiek én online.

Medewerkers en vrijwilligers bereiden een vakantieprogramma voor voor jong en oud. Natuurlijk hopen we dat alle vakantieactiviteiten ook daadwerkelijk doorgang kunnen vinden én mooi weer ons helpt om zoveel mogelijk activiteiten in de buitenlucht te organiseren. In de loop van juni verschijnt het zomerprogramma op deschoor.nl.


Thema van onze net gestarte podcastserie heeft de maand juni als thema: Vakantie… In Almere en verschijnt aan het eind van de maand, net voor de zomervakantie. In april en mei lanceerden we de eerste twee afleveringen uit de podcastserie In Almere: Welkom & meedoen en Samen leven.  We hebben schrijver, onderzoeker en podcastmaker Eelco Visser gevraagd Almere te gaan ontdekken. In 10 afleveringen van exact 20 minuten en 21 seconden gaat hij rondom belangrijke maatschappelijke thema's en als nieuwsgierige buitenstaander op onderzoek uit. Wat is Almere voor een stad? Wie wonen er? Hoe gaat het er aan toe in de wijken? Hoe bouwen inwoners, professionals en organisaties samen aan deze jonge en snel groeiende stad? Je hoort het in... In Almere. Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar www.deschoor.nl/podcast.

Juist nu en straks in het nieuwe normaal is vrijwillige inzet belangrijk. We hebben elkaar nu meer nodig dan ooit, ook al kan nog niet alles. Meer dan 7 miljoen mensen in Nederland zetten zich vrijwillig in voor andere mensen of hun omgeving. Dat is geweldig en smaakt naar meer. In dit jaar van de vrijwillige inzet zetten we ons in om nog meer Almeerders te verleiden tot vrijwillig inzet voor onze mooie stad. Dit doen we o.a. via de maatschappelijke diensttijd waar jongeren kennis kunnen maken met vrijwilligerswerk en met iets goeds doen voor een ander. Kijk eens op het net gestarte www.pakjekansinalmere.nl. Een mooi voorbeeld van de maatschappelijke diensttijd is de FoodExpress waarin 64 jongeren maaltijden hebben verzorgd voor mensen die het moeilijk hebben om rond te komen. 

In Almere zijn honderden mensen gedupeerd door de kinderopvangtoeslagaffaire, zelfs meer dan de aanvankelijk geregistreerde 1.295 gedupeerden. Medewerkers van De Schoor, gespecialiseerd in schuldhulpverlening, benaderen - in opdracht van de gemeente Almere - de gedupeerden met de vraag of ze ondersteuning of hulp willen bij de problemen. In het Schoormagazine dat deze maand is uitgekomen een interview met enkele medewerkers. 

Deze maand wordt op de Politieke Markt uitgebreid aandacht besteed aan het welzijnskader dat naar verwachting binnenkort wordt vastgesteld. We zijn blij met de steun van netwerkpartners en vrijwilligers die het belang en de noodzaak van voldoende budget voor welzijn benadrukken en aangeven dat bezuinigen op welzijn zeer onverstandig is.

Voor mensen die hulp of ondersteuning nodig hebben, is het soms best even zoeken bij wie ze moeten zijn. Het is dan fijn om iemand in te schakelen die meedenkt. Twee weten meer dan een. Die meedenker kan iemand zijn die ze goed kennen. Bijvoorbeeld een familielid. Ze kunnen ook iemand erbij vragen die weet waar je terecht kunt in Almere. Zo iemand heet een onafhankelijke cliëntondersteuner (OCO). In Almere is er een groeiende groep vrijwilligers die door eigen ervaring de situatie van anderen goed snappen. Zij werken samen onder de naam OCO Almere (www.ocoalmere.nl). De mogelijkheid om een ’OCO’ te kunnen worden brengt De Schoor actief onder de aandacht van al zijn honderden vrijwilligers. 

Cultuurverbinder Shanna Goedhart doet onderzoek naar de behoefte en interesse van met name kwetsbare buurtbewoners aan kunst en educatie dichtbij in hun buurt. Met als doel om dit samen met hen om te zetten in toegankelijke artistieke activiteiten. Shanna: “Wat ik hoop te bereiken is een samenwerking waarbij alle lagen van de samenleving kennis maken met kunsten. Want als je de kwetsbare mensen kunt bereiken, dan kun je iedereen bereiken.”
Shanna gaat graag met je in gesprek om wensen en ideeën te delen. Je kunt haar bereiken via sgoedhart@deschoor.nl of bel 06 - 42 6006 09.

Buurtbemiddeling Almere is als buurtbemiddelingsorganisatie erkend door het CCV, Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid en onlangs positief beoordeeld bij de hercertificering. Omdat  Buurtbemiddeling Almere weer voldoet aan alle criteria heeft het opnieuw het PLUS-certificaat verdiend. En dat is een felicitatie waard aan de coördinatoren en de vrijwillige buurtbemiddelaars. Dat betekent ook dat de Almeerders die gebruik maken van buurtbemiddeling kunnen vertrouwen op een optimaal bemiddelingstraject!

Begin juni is de interculturele huiskamer voor vrouwen vanaf 55 jaar uit Almere Haven van start gegaan, een plek voor kwetsbare migrantenvrouwen uit Haven, die bijvoorbeeld een sociaal geïsoleerd leven leiden. Vanwege de coronamaatregelen start de huiskamer vooralsnog met een wekelijks koffie/theemoment, later uit te breiden met een interculturele lunch en activiteiten. Welke activiteiten dat zijn, is vanzelfsprekend aan de bezoekers zelf. De locatie is voorlopig Corrosia (Serre). Meer informatie bieden Saida Ezzafzafi, sezzafzafi@deschoor.nl, tel 06-43507050 en Nancy Peper-Kasan, npeper@deschoor.nl, tel 06-28351311.

Het team Jongerenwerk van De Schoor werkt al geruime tijd samen met Youth Spot. Het lectoraat Youth Spot /Jongerenwerk van Hogeschool van Amsterdam heeft deze maand de brochure Jongerenwerk in de online leefwereld van jongeren gepubliceerd, te downloaden op zowel de website van de HvA als van De Schoor. 
Zomer 2020 hebben 28 jongerenwerkers van 14 jongerenwerkorganisaties – waaronder De Schoor - bij 175 jongeren en 140 stakeholders materiaal verzameld. Als eindproduct van deze fase van het onderzoek is een brochure gemaakt. In de brochure staan zes ontwikkelingsbehoeften van jongeren in de online leefwereld en drie methodieken beschreven waarmee jongerenwerkers kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van jongeren door in te spelen op deze ontwikkelingsbehoeften.

De volgende nieuwsbrief kun je na de zomervakantie tegemoet zien.

© De Schoor 2021
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
De Schoor, Welzijn in Almere