Bekijk deze e-mail in de browser
 
Nieuwsbrief voor netwerkpartners
November 2022 - nummer 10
 

Inhoud

De Schoor is overal in Almere. We kennen de mensen en weten wat er in wijken speelt. We gaan integraal, mét bewoners, met vragen, behoeften en sociale vraagstukken aan de slag. In ons onlangs verschenen koersplan Samen meedoen mogelijk maken lees je hoe we dit de komende jaren gaan doen. Een korte animatie vat dit samen: een aanrader om te bekijken!

www.deschoor.nl/koersplan

Deze zomer nam Els Spraakman, teamleider Kinderwerk afscheid na 40 jaar werkzaam geweest te zijn bij De Schoor, Welzijn in Almere. Schrijfster Ilse Ruijters heeft op indrukwekkende en ontroerende wijze een aantal columns geschreven over Els haar Almeerse loopbaan. 


Wethouder Roelie Bosch kreeg afgelopen vrijdag een exemplaar uit handen van manager afdeling Jeugd Erna Driessen. De wethouder was onder de indruk van de uitgave en beaamde het belang van sterk kinderwerk en een preventieve inzet op jonge leeftijd. Deze kleurrijke bundel waarin de waarde en meerwaarde van kinderwerk sterk naar voren én tot zijn recht komt kun je bekijken via www.deschoor.nl/sterkinkinderwerk/columns


Liever een papieren versie om door te kunnen bladeren? Laat het ons weten!

 



Maandag 14 november is het zover, het Verbindingsfestival Samen Buurten! Wij zijn blij kennispartner te zijn van dit mooie Verbindingsfestival. Samen Buurten is het kennis- en netwerkfestival waar wonen, werken en leven in Flevoland samen gaan komen. Op 14 november 2022 kom je op een unieke en inspirerende manier bijeen om te leren, te ontmoeten, oplossingen en vraagstukken te bespreken, maar vooral ook elkaar te inspireren op het gebied van het creëren én behouden van fijne buurten om in te wonen, werken en leven. Meer weten en/of aanmelden? 
www.samenbuurten.nu

We hebben er allemaal (in)direct mee te maken: toenemende armoede. Als welzijnsorganisatie bieden wij Almeerders een steuntje in de rug: we motiveren hen om op zoek te gaan naar oplossingen en mogelijkheden. We zetten ons netwerk en onze expertise in om hen te helpen het hoofd boven water te houden. We bundelen onze krachten met netwerkpartners om zo veel mogelijk Almeerders te bereiken. In de buurtkamers heten we bezoekers letterlijk en figuurlijk warm welkom. De eettafels worden goed bezocht. De weggeefwinkel is voor velen een uitkomst. Tips, hulp en adviezen van de sociaal werkers vinden hun weg. De buurtcentra huisvesten mup’s: in samenwerking met het Armoedefonds zijn menstruatie uitgifte punten ingericht om ‘menstruatiearmoede’ tegen te gaan. Deze en meer initiatieven op onze website.

In de buurtcentra Corrosia en De Bazuin zijn er dit jaar weer Sinterklaaspakhuizen. Almeerders met een kleine beurs kunnen hier speelgoed ruilen en/of ophalen. Deze en andere feestelijke eindejaarsactiviteiten zijn te vinden in de agenda op onze website.

Ruim 5 jaar geleden is binnen De Schoor het team Sport gestart met een aantal combinatiefunctionarissen Sport die Almeerders kennis lieten maken met verschillende sporten en stimuleerden lid te worden van sportverenigingen. Sport is een belangrijk middel voor ontmoeting, verbinding, samenwerking en een gezonde leefstijl. Kortom om samen meedoen mogelijk te maken, de missie van De Schoor. Per januari 2023 eindigt echter voor Almere van rijkswege de regeling Combinatiefunctionarissen Sport. In de aanloop naar het aflopen van deze rijksregeling heeft de gemeente Almere een nieuwe sportvisie vastgesteld. In deze nieuwe sportvisie is gekozen voor buurtsportteams. Buurtsportteams worden ingericht per gebied en bestaan uit buurtsportcoaches en assistent buurtsportcoaches. Het buursportteam faciliteert, ondersteunt, coördineert en biedt sport-, spel- en/of beweegactiviteiten aan vanuit de behoefte en/of maatschappelijke vraagstukken vanuit inwoners van het gebied. Het team verbindt en schakelt met inwoners en professionals en andere maatschappelijke instellingen waar sport en andere domeinen elkaar raken.


Per januari 2023 zijn de buurtsportteams van De Schoor werkzaam in de stadsdelen Poort, Haven en in samenwerking met Sciandri in Stad Oost. Sportaanbieder TiO neemt de stadsdelen Buiten, Stad West en Hout voor zijn rekening. Voor vragen kun je terecht bij teamleider Elien de Heij, edeheij@deschoor.nl of de buurtsportcoach in het stadsdeel.

Steeds meer Almeerders zetten zich in om hun woonomgeving leuker en leefbaarder te maken. Vaak begint het met een idee, zoeken bewoners elkaar op en kunnen dan wat hulp gebruiken om hun idee om te zetten in een plan. Met Buurtkracht hoeven ze dat niet altijd alleen te doen! Onze opbouwwerkers helpen bewoners om samen met hun buren plannen te maken voor het verbeteren van hun leefomgeving. Want betrokkenheid bij je eigen buurt zorgt voor meer woonplezier. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het opzetten van een buurtpreventieteam, samen een buurtkrant uitbrengen of een ruil- en weggeefinitiatief opzetten.


Via blogs en verhalen laten de opbouwwerkers de impact van Buurtkracht zien. De eerste serie Buurtkrachtblogs staat online: ze gaan over de plantenbieb, de boodschappenkast én de weggeefkast. Straks volgen Buurtkrachtverhalen: persoonlijke verhalen van Almeerders over hoe zij hun buurt met bewonersinitiatieven leuker en leefbaarder maken.

 


© De Schoor 2022
privacyreglement
Wie geen prijs stelt op deze nieuwsbrief kan zich hier afmelden.
De Schoor, Welzijn in Almere