Senioren > Vervoer

Steeds meer ouderen hebben vanwege hoge leeftijd of gezondheidsproblemen minder mogelijkheden om naar buiten te gaan. In Almere zijn verschillende vervoersmogelijkheden geïnitieerd voor ouderen met een kleine beurs of bewoners die voor vervoer afhankelijk zijn van anderen.

AutoMaatje

 

  Vrijwilligers van de VMCA vervoeren tegen een kleine
  onkostenvergoeding minder mobiele plaatsgenoten
  die niet (meer) zelf voor vervoer kunnen zorgen of
  niet van de bestaande vervoersdiensten gebruik
  kunnen maken. Het kan gaan om een kort ritje naar
  het ziekenhuis, de kapper, of een buurtactiviteit. Of
  een langere rit om bijvoorbeeld een familielid buiten
  Almere te bezoeken.


Hoe werkt het?
Om vervoer aan te vragen belt de deelnemer naar 036–534 14 04 en vraagt naar AutoMaatje (of Burennetwerk). Dit kan maandag t/m vrijdag: 09.30–12.30 uur.
Mailen kan ook: automaatje@vmca.nl  De vervoersaanvraag moet uiterlijk twee dagen van te voren worden ingediend bij AutoMaatje Almere.

De vervoersvrijwilligers van AutoMaatje Almere zijn ingeschreven bij de VMCA en zijn in het bezit van een geldige VOG-verklaring. Zij vervoeren de deelnemers met hun eigen auto.

Deelnemers betalen rechtstreeks aan de vrijwilliger een onkostenbijdrage van € 0,30 per kilometer, gerekend vanaf het huisadres van de chauffeur, plus eventuele parkeerkosten. De bijdrage moet contant worden voldaan.

ANWB AutoMaatje is een landelijk netwerk van servicepunten waarbij vrijwilligers van lokale organisaties met hun eigen auto minder mobiele plaatsgenoten op verzoek vervoeren. Het persoonlijke contact en elkaar een handje helpen is daarbij belangrijk. ANWB AutoMaatje is eind 2016 opgericht en inmiddels actief in meerdere gemeenten in Nederland.
 'Het Vaartje' in de wijk Tussen de Vaarten

'Het Vaartje' is een elektrische
4-persoonsauto voor vervoer op maat van ouderen en minder validen in de wijk Tussen de Vaarten in Almere. ‘Het Vaartje’ is bedoeld voor korte ritjes in de wijk, bijvoorbeeld naar het gezond­heidscentrum, het buurtcentrum, de supermarkt of een kennis in de wijk.

'Het Vaartje’ rijdt sinds najaar 2018 van
maandag t/m vrijdag tussen 9.00 tot
17.00 uur en uitsluitend in de wijk Tussen de Vaarten. De auto wordt bestuurd door vrijwilligers. Zij zorgen ook voor het beantwoorden van de telefoon, boekingen en de administratie.

Om u op te geven of voor meer informatie, mail naar hetvaartje@deschoor.nl of neem contact op met Lucia Fer, wijkwerker in Tussen de Vaarten, 06-3812 3321.

Dit initiatief is ontstaan in samenwerking met seniorengroep 'Samen 70+'. De realisatie van 'het Vaartje' is mede mogelijk gemaakt dankzij bijdragen van het Oranjefonds, Zorggroep Almere, Curae Zorg, gemeente Almere en De Schoor. Met deze bijdragen kan Het Vaartje in ieder geval één jaar lang rijden.
 De Buurthopper

De Buurthopper verzorgt personenvervoer op maat. De electrische golfkar vervoert u overal naar toe zolang het adres binnen de grens van de wijk blijft. Momenteel rijdt de Buurthopper in de wijken: Waterwijk, Verzetswijk, Filmwijk, Danswijk, Parkwijk en alle wijken in Almere-Buiten.  
‘De mogelijkheid om mee te doen is erg     belangrijk voor bewoners, we zijn erg blij dat we dit met bewoners hebben kunnen organiseren’, aldus initiatiefnemer en tevens een van de   vrijwillige chauffeurs Erik Jongerden. 'Je haalt de mensen echt even uit huis om gezellig een kopje koffie te drinken. Het sociale contact verbindt de buurt en de mensen met elkaar. De Buurthopper is een mooi middel om dit te kunnen doen voor de mensen'.

Wilt u meer informatie of vervoerd worden? Neem dan contact op via 036-2022045 of mail naar huisvandewaterwijk@kpnmail.nl.
 Fietsmaatjes

Het project "Fietsmaatjes" is er voor mensen die er graag op uit gaan met de fiets maar dit door een beperking niet meer zelfstandig kunnen. Samen met vrijwilligers worden fietstochten op een duofiets met elektrische trapondersteuning georganiseerd. Door Fietsmaatjes zijn mensen vaker buiten, meer in beweging, en krijgen ze meer sociale contacten. Samen lekker fietsen en genieten!

De doelgroep zijn mensen met een beperking in bewegen, zien, horen, cognitie (bv. dementie). Maar ook mensen die kampen met eenzaamheid. De vrijwilligers zijn van alle leeftijden en houden van beweging en het leggen van persoonlijke contacten. Een coordinator zorgt voor een goede match. 

Zie de website van fietsmaatjes.nl voor meer algemene informatie of neem contact op met Mariette  Alberda, ouderenwerker van De Schoor via malberda@deschoor.nl© De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl