Nieuws > Regenboogmaand in Almere

Op 11 oktober is het de jaarlijkse Coming-Outdag, wat als doel heeft de sociale acceptatie rondom de LHBTI-gemeenschap te vergroten. De dag ontstond in 1988 in de VS, waarna het overwaaide naar Nederland in 2009. Sindsdien worden elk jaar op 11 oktober door het hele land activiteiten georganiseerd door lokale LHBTI- en jongerenorganisaties. Ook in Almere wordt de komende maand aandacht besteed aan de Coming-Outdag. Omdat Almere een regenbooggemeente is, wordt het zelfs nog veel breder aangepakt: de dagen tussen elf oktober en elf november zijn uitgeroepen tot regenboogmaand. Dit wil zeggen dat er de hele maand van alles gebeurt om te vieren dat je in Almere mag zijn wie je bent, ongeacht wat je sekse, gender of seksualiteit ook is.

Diverse activiteiten
Om deze bijzondere maand te openen, worden op Coming-Outdag op verschillende plekken in de stad de Regenboog- en Transgendervlag gehesen, onder andere op het Stadhuisplein en bij het bestuursbureau van De Schoor, deze blijven daar de hele maand hangen. Een andere activiteit waar vlaggen centraal staan, is een expositie in het gemeentehuis, opgezet door fotografe Suzanne van der Laar in samenwerking met COC, een belangenorganisatie voor de LHBTI-gemeenschap. The Zero Flags Project moet zorgen voor meer bewustzijn over landen waar homoseksualiteit verboden is. Van elf oktober tot de jaarlijkse Winter Pride Walk Almere is deze tentoonstelling te aanschouwen in het Almeerse gemeentehuis.

Grotere versie? Klik er dan op.

Diversity Almere
Naast deze initiatieven heeft jongerengroep Diversity Almere ook wat spannende evenementen op de planning staan. Op Coming-Outdag wordt het openbare Instagram-account gelanceerd, waarna wekelijks posts zullen volgen (@diversity_almere). Het account focust zich op luchtige, doch informatieve content voor (queer) jongeren. Daarnaast is het natuurlijk de uitgelezen kans meer zichtbaarheid te creëren en zo meer leden te werven voor Diversity. Ook is de groep op elf oktober bij het gemeentehuis, om samen met wethouder Froukje de Jonge de vlag te hijsen. Tijdens deze ceremonie zal een van de leden een korte toespraak houden.

Kortom, het wordt een drukke maand voor de LHBTI-gemeenschap van Almere en haar bondgenoten. Zowel vanuit de Gemeente Almere als andere organisaties, waaronder De Schoors eigen Diversity Almere, zijn enorm veel goede plannen gekomen, waarvan een paar hierboven staan beschreven. Verspreid jij ook wat liefde komende maand?

Tekst: Sem Krijn van Dijk (16)© De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl