Nieuws > Bij ons in Almere: ouderenwerker Nancy Peper-Kasan

 
Foto: (c) Richard Terborg voor Avanti
 

Avanti is hét platform diversiteit in Almere en dragen graag bij aan een inclusieve samenleving. In deze coronaperiode maken en plaatsen zij regelmatig filmpjes over wat er nu anders gaat in Almere met als titel "Bij ons in Almere". Deze week plaatsten zijn een prachtig filmpje van onze collega ouderenwerker Nancy Peper-Kasan.

‘Als ouderenwerker bij De Schoor informeer ik senioren over het ouder worden. De vragen kunnen over van alles gaan: van welzijn tot aan mobiliteit. Daarnaast proberen we ouderen ook te stimuleren en actief te houden. Een senior van 65 is niet hetzelfde als iemand van 95. Wij organiseren zelf ook activiteiten voor mensen die zelfstandig in de wijk wonen. Zo hebben we de ‘Gedachtenkamer’ voor degenen die cognitief achteruitgaan.

Veel ouderen doen vrijwilligerswerk. Zo heeft De Schoor heeft een nieuwsbrief, de AlmerePlus, die gemaakt wordt voor en door ouderen. Vrijwilligers gaan dan zelf op pad door Almere om mensen te interviewen en fotograferen. Hierdoor krijg je een inzicht in wat er leeft onder de doelgroep.

Tijdens de coronacrisis viel de dagbesteding weg. Veel senioren hadden het daar moeilijk mee. Mijn collega’s en ik zijn toen gestart met ‘Bakkie aan de deur’. We namen onze eigen stoelen en koffie mee, en gingen dan bij mensen voor de deur of in de tuin zitten. Allemaal volgens de regels van het RIVM.

Het mooiste aan met ouderen werken is het persoonlijke contact. Veel senioren hadden hun familieleden al weken niet gezien. Kinderen en kleinkinderen waren bang dat ze (ongemerkt) het coronavirus zouden doorgeven. Ze spraken elkaar wel aan de telefoon, maar fysiek bezoek hadden ze amper. Soms waren wij de eersten die sinds lange tijd binnen mochten komen. Ze waren blij dat we langskwamen, dat voelde je.

Inmiddels zitten we in de fase waarin de activiteiten weer langzaamaan op gang komen. Mensen durven weer naar buiten en naar een koffieochtend te gaan.

Tijdens de coronacrisis kwamen er allerlei initiatieven om de ouderen en de meest kwetsbaren te helpen. De lijntjes met vrijwilligers, buurtbewoners en zorgprofessionals waren zeer kort. Bijzonder om te zien hoe betrokken Almeerders zijn, en hoe je met z'n alleen meebeweegt. Ik ben blij dat ik hier al twintig jaar woon.’

 © De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl