A A A
Je bent hier > Activiteiten > Ik zoek een activiteit / voor peuters & kleuters / Opstapje

Opstapje voor baby's, dreumesen en peuters

 

Opstapje bestaat uit Opstapje Baby 6-12 maanden (voorheen Instapje Baby) Opstapje 1-2 jaar (voorheen Instapje) en Opstapje voor kinderen van 2 tot 4 jaar.

 

De ontwikkeling van je kind gaat snel. De eerste jaren zijn daarom heel belangrijk. Dag en nacht help je jouw kind groter te groeien. Je doet dat zo goed mogelijk, maar soms zou je wat hulp kunnen gebruiken. 

 

Opstapje Baby

Baby's beginnen met het maken van geluidjes als onderdeel van hun taalontwikkeling. Als je reageert op deze geluidjes, leert de baby dat het aandacht kan krijgen. Bij Opstapje Baby begeleiden we je in hoe je kunt reageren door te praten, zingen en spelletjes te doen om de taalontwikkeling van je kind te stimuleren. Bijvoorbeeld samen plaatjes kijken en benoemen, wat kan helpen bij de latere leesontwikkeling.

 

Opstapje 1-2 jaar

Dreumesen zeggen vaak hun eerste woordjes als ze 1 jaar oud zijn. Belangrijk is nu om je kind te laten zien hoe leuk communiceren kan zijn. Dit doen we samen met jou door spelletjes, voorlees-/ prentenboeken en speelgoed aan te bieden. Gekke gezichten trekken, lachen, naar elkaar kijken en luisteren, aanmoedigen om jou na te doen, verstoppertje spelen en samen boeken lezen wordt steeds leuker.  Zo help je jouw kind zich steeds verder te ontwikkelen.

 

Opstapje 2-4 jaar

Peuters praten meer, ze maken langere zinnen en stellen veel vragen. Ook maken ze nog veel fouten, maar leren ze van jouw goede voorbeeld. Vanaf 3 jaar kunnen ze gesprekjes voeren en stellen vaker 'waarom'-vragen. Met rollenspellen, verhaaltjes voorlezen waar ze gek op zijn en uitdagende (digitale) spelletjes helpen we je bij het verder stimuleren van de ontwikkeling van je peuter.

 

Hoe werkt Opstapje?

Tijdens 26 weken komt onze pedagogisch medewerker wekelijks bij je op bezoek. Vanaf 2 jaar is dat eens per 14 dagen. Dit bezoek duurt gemiddeld 45 minuten. De pedagogisch medewerker neemt speelgoed, voorleesboeken en (digitale) prentenboeken mee. Je krijgt daarnaast spelideeën in een map om elke dag samen met je kind te spelen en te oefenen. Je krijgt hulp en antwoorden op je vragen.

 

Door Opstapje krijg je informatie over:

  • de ontwikkeling van je kind
  • welke activiteiten je met je kind kan doen
  • waar je op moet letten bij het omgaan met je kind
  • hoe je je kind zo goed mogelijk voorbereid op de basisschool

 

Naast deelname aan opstapje, kan je deelnemen aan groepsbijeenkomsten samen met andere ouders. Kijk daarvoor naar Mini SamenSpel, Ouder en Kind Inloop (OKI) of VVE Thuis.

 

Meer informatie en inschrijven

Voor meer informatie over ons programma kunt u terecht bij de pedagogisch medewerkers.

Bereikbaar op telefoonnummer 036 5278500 of via e-mail slt@deschoor.nl  

 

Inschrijven kan via de volgende link; www.deschoor.nl/inschrijven/spelendlerenthuis

 

Pedagogisch medewerker aan het woord

"Tijdens de herfst vond ik veel kastanjes en walnoten op het schoolplein. Ik heb ze verzameld om uit te delen aan de kinderen van Mini Samenspel en tijdens huisbezoeken, passend bij het herfstthema. Eén jongen was erg enthousiast en had samen met zijn vader een walnoot geopend, bekeken, besproken en geproefd. Toen hij met zijn moeder boodschappen deed in de supermarkt, zag hij daar de walnoten liggen en zijn moeder kon niet anders dan ze kopen. Samen hebben ze een recept opgezocht voor een cake met walnoten (een typisch recept uit het land van herkomst, Hongarije) en de cake stond op tafel toen ik de volgende keer langskwam. Ik moest proeven, omdat ik de aanleiding was voor het kopen van de walnoten! Het herfstthema kwam tot leven in het gezin door die ene walnoot."Copyright De Schoor 2024