A A A
Je bent hier > Voor Netwerkpartners > Podcastserie In Almere

Wij hebben schrijver, onderzoeker en podcastmaker Eelco Visser gevraagd Almere te gaan ontdekken. In 10 afleveringen van exact 20 minuten en 21 seconden, rondom belangrijke maatschappelijke thema's en als nieuwsgierige buitenstaander. Wat is Almere voor een stad? Wie wonen er? Hoe gaat het er aan toe in de wijken? Hoe bouwen inwoners, professionals en organisaties samen aan deze jonge en snel groeiende stad? Je hoort het in... In Almere.

Aflevering 5: (G)Oud ... in Almere

Almere staat vooral bekend als jonge stad waar inwoners en professionals samen aan bouwen. Een stad die nog steeds niet af is. Toch zet ook in Almere de vergrijzing nu echt door. ‘(G)Oud in Almere’ is dan ook een even mooi gekozen als belangrijk speerpunt voor de gemeente.

 

Hoe kunnen ouderen genieten van een gelukkige en gezonde oude dag? Is er genoeg te doen en zijn de voorzieningen toereikend? Hoe dragen De Schoor, ouderen en collega-organisaties bij aan een gouden oude dag? Wat vinden ouderen zelf dat daar voor nodig is? Die vragen vinden antwoorden in gesprekken met Johan Kivits (verbinder ‘Goud in Almere’, gemeente Almere), Soraya Koning (coördinator van WegWijs en betrokken bij de documentaire ‘De sleutel tot gezond en gelukkig ouder worden’) en Ym de Roos (actieve inwoner en trekker van een bijzonder woonproject in Haven), Nancy Peper en Saida Ezzafzafi (ouderenwerkers en betrokken bij de pilot Kleurrijk Grijs) en Destiny Timmer (combinatiefunctionaris Sport).
 

Aflevering 4: Alleen en samen... in Almere

Wanneer ben je eenzaam? Is het een situatie die soms bij het leven hoort? Kun je er zelf wat aan doen? Moet je het ‘bestrijden’, bijvoorbeeld met ondersteuning en medicatie, of werk je aan het creëren van mogelijkheden tot verbinding? Hoe doe je dat als welzijnsprofessional, samen met bewoners, collega’s en andere organisaties? Hoe kunnen #zorg en #welzijn elkaar versterken?

 

In editie 4 van de podcast In Almere verkennen we al deze vragen.

 

Met dank aan Veronique-Bekendam, directeur Huisartsenzorg van @Zorggroep-Almere, Maaike Vriesema van #welzijnoprecept en #financiënindespreekkamer, Monique Nijp van het Initiatievenbureau, sociaal cultureel werker Vanessa Steenbergen en jongerenwerker Latrell Ceeder.

Aflevering 3: Vakantie... in Almere

In editie 3 van ‘In Almere’ is het thema Vakantie. Wat kun je vlakbij huis allemaal doen? Want de versoepelingen zijn fijn, maar door corona is niets meer vanzelfsprekend. Is het in de zomervakantie goed toeven in Almere? Wat kun je allemaal doen? Wie zetten hun schouders onder alle activiteiten? Podcaster en onderzoeker @Eelco-Visser gaat voor ons op onderzoek uit in editie 3 van…. In Almere! Met dank aan @Kleur-in-cultuur @Biza-Shalmashi @Els-Spraakman @Erwin-Duits @Nel-Huttenga @Zomerschool-Almere @Ingeborg-Korte @Deschoor @Mariette-Alberda én burgemeester @Franc-Weerwind die de vakantie voor iedere Almeerder inluidt met een mooie gastbijdrage! @Gemeente-Almere #almere #samensterker #zomervakantie #gemeente-almere @Almere-Citymarketing #corona

Aflevering 2: Samen leven... In Almere 

Samen leven is een werkwoord. Het gaat niet vanzelf, je moet er samen aan blijven werken. Een ding is wél duidelijk: we leven, als mensen, graag samen. Leo Bormans, de auteur van het The World Book of Happiness, vatte dit honderden pagina’s tellende standaardwerk ooit samen in één woord: SAMEN. Omdat iets pas betekenis krijgt als je iets kunt delen. Of zoals Mirjam Visser het in deze aflevering zegt: “We zijn sociale wezens en hebben elkaar nodig.” Deze coronatijd laat zien hoe sterk deze behoefte is, bij jong en oud. 
Samen leven is in verbinding zijn, elkaar kunnen ontmoeten en open staan voor elkaar. Daarnaast heeft een gemeenschap, net als gebouwen, treinrails en tuinen, onderhoud nodig. Hoe leven Almeerders met elkaar samen? Hoe trekken beroepskrachten en inwoners hierin samen op? En waar leidt dat toe? Ik ga op onderzoek uit. En spreek erover met mensen op straat, met sociaal cultureel werker Sadia Benhija en vrijwilliger Mirjam Visser van Buurtkamer De Draaikolk en met jongerenwerker Bastian Pattupeiluhu en voorzitter van de jongerenraad Almere, Andrew Awuku. In Almere.   
Nieuwsgierig geworden? Ga dan naar www.deschoor.nl/podcast of luister via Apple podcasts, Spotify, Deezer of Stitcher. Wilt u via de mail een seintje als de volgende podcast online staat? Reply dan deze mail met dit verzoek of abonneer u op onze digitale nieuwsbrief die in juni 2021 voor het eerst verschijnt.

 

Aflevering 1: Welkom en Meedoen

Aflevering 1: Welkom en Meedoen
Eelco Visser: “Wanneer voel je jezelf welkom? En als je jezelf niet welkom voelt, kun je dan wel meedoen? Wetenschapper en community builder Kees Fortuin zegt dat een welkomgevoel draait om oprechte interesse. En gelijkwaardigheid. Dan ontstaan relaties tussen mensen waarin je dingen mág vragen en antwoorden wilt geven. Dan ontstaat dat welkomgevoel. Dan word je gezien en kun je van betekenis zijn. En dan ga je met plezier meedoen! Is Almere een stad waar mensen zich welkom voelen? Hoe wordt daar aan gewerkt door bewoners en professionals? Wanneer hebben bewoners in buurten en wijken het gevoel dat ze meedoen? En waar leidt dat toe? Ik ga op onderzoek uit. Bij de VVV en op straat. En spreek wethouder Roelie Bosch en directeur Gerard Boekhoff van De Schoor en met opbouwwerker Ingmar van Duijn en actieve buurtbewoner René Martens. In Almere.” Copyright De Schoor 2021