A A A
Je bent hier > Nieuws > 7 stappen om jouw plantenbieb te beginnen

De plantenbieb, op steeds meer plekken in Almere komt hij op. Verschillende soorten planten en zaden zijn erin te vinden om een groene boost te geven aan de stad. Misschien wil je er zelf wel één beginnen, maar hoe doe je dat?

We vroegen de buurtbewoners achter de Plantenbieb Almere Tussen de Vaarten, Plantenbieb Almere Filmwijk en Plantenruilkast Poort naar hun ervaring.

 

Start met behulp van deze 7 stappen jouw eigen plantenbieb!

 

1. Bedenk een goede plek
Heb je een mooie open voortuin of is er een ruimte rondom je huis? Laat je plantenbieb opvallen door een goed zichtbare plek te kiezen die makkelijk bereikbaar is. Let met de plantjes wel op dat ze droog en niet constant in de felle zon staan.
 

2. Creëer een overdekte kast
Staat er nog een oude kast in je huis? Of ben je handig genoeg om zelf aan de slag te gaan met wat houten planken? Gebruik het om een plantenbieb te starten. 
Wil je de kast vullen van planten met verschillende hoogten? Plaats dan de planken op verschillende hoogten of zet houten kratjes op zijn kant.
 

3. Versier de plantenbieb!
Versier je kast of gebruik een mooie felle kleur om de plantenbieb op te laten vallen. Je kan bijvoorbeeld lampjes ophangen die op zonne-energie werken of een mooie quote er op zetten, Zo trek je ook de bezoekers die voorbij lopen en is het initiatief makkelijk te vinden. 
 

4. Geef uitleg en regels
Geef een uitleg over wat een plantenbieb is en welke regels jij hebt voor het ruilen, geven en meenemen van stekjes. Heb je openingstijden voor je plantenbieb? Geef het aan! Dit kan bijvoorbeeld door een A4-tje uit te printen en te plastificeren. Vind je het fijn om naast planten ook gelddonatie te ontvangen voor de plantjes? Maak een ‘blanco’ tikkie aan en hang de QR-code hiervan in de kast. Zo kunnen bezoekers zelf bepalen hoeveel geld ze doneren.
 

5. Verzamel plantjes
Heb je zelf een paar stekjes, zaadjes of moestuinplantjes? Dat is een goed begin om je plantenbieb te kunnen starten! Vraag buren, vrienden en familie of zij nog plantjes hebben om te doneren voor jouw startende initiatief. Vergeet niet bij de planten aan te geven wat voor plant het is. Zo kunnen anderen gemakkelijker informatie over de plant vinden. Heb je zelf nou niet de groenste vingers? Maak dan gebruik van een plantenapp zoals ‘Plantnet’. Hiermee kun je gemakkelijk opzoeken wat voor planten er in jouw biebje staan.
 

6. Zet je plantenbieb in de spotlights!
Zet je social media skills in om je plantenbieb bekendheid te geven. Gebruik bijvoorbeeld Facebook, Hoplr, Instagram of Tiktok. Bedenk het maar! Heb je een Whatsappgroep met de buurt? Of heb je een wijkkrantredactie waarmee je in contact kan komen? Deel jouw nieuwe initiatief! Je kunt je ook gratis aanmelden bij de Facebookgroep ‘Stekjesroute’ of je initiatief delen in de Facebookgroep ‘ Ruil- en weggeefinitiatieven Almere’.
 

7. Doe het goed, of doe het niet
Het onderhouden en opzetten van een plantenbieb kost tijd. De stekjes hebben verzorging nodig en wees actief in het maken van reclame. Zo zorg je ervoor dat er goed gebruik wordt gemaakt van de plantenbieb en dat er genoeg plantjes er weer terug in komen.

 

Wil jij ook een plantenbieb starten en heb je behoefte aan ondersteuning? Neem dan contact op met buurtkracht@deschoor.nl Copyright De Schoor 2022