Algemeen > Weblog: Kind en Cultuur

Kinderen en volwassenen kijken op een hele andere manier naar een peutertheatervoorstelling. Sommige volwassenen hebben eigenlijk verleerd om met een open blik te kijken, om zich in te leven in wat ze zien. Peuters  doen dat wel en dat willen we meer bij elkaar brengen. Ouders en kinderen samen theater laten beleven, samen kijken vanuit hun eigen belevingswereld…

“Met Kind en Cultuur nemen we de kinderen mee naar hun verbeeldingswereld”, zegt Ineke Koomen, teamleider Speelzaalwerk. “We organiseren jaarlijks diverse theatervoorstellingen voor de kinderen van de speelzalen. Je ziet tegenwoordig dat ouders en kinderen minder vaak of niet naar het theater gaan. Dat is heel jammer, want ik vind het een onmisbare schakel in de ontwikkeling van het kind. Je stimuleert de emotionele en creatieve ontwikkeling van de kinderen. Het is dan ook ons doel om naast een goed aanbod de mensen meer naar het theater te “krijgen”. In de afgelopen jaren deden we dat onder meer met het evenement “2 Turven Hoog” in de Schouwburg Almere. De kinderen kwamen hier naartoe met hun ouders. Zo kwamen de ouders ook over de drempel van de schouwburg en als je er eenmaal geweest bent is de volgende stap makkelijker. Komend jaar gaan we ons richten op de participatie van de ouders. We gaan voorstellingen organiseren in de wijk voor de kinderen samen met hun ouders. Het is namelijk heel leuk om het samen te beleven. We prikkelen de ouders om terug te gaan naar de belevingswereld van hun kind door mee te spelen en mee te kijken.

Hoe ver de belevingswereld van een kind af kan liggen van die van de ouder blijkt uit wat er een paar jaar geleden gebeurde. We waren bij een voorstelling met live muziek. Het spel van de kunstenaar samen met de kinderen vond plaats in het midden van de zaal. Een van de kinderen werd geboeid door de tuba. Hij ging helemaal op in het muziekspel van de muzikant. Hij zag de voorstelling helemaal niet. Zijn voorstelling was de muziek. De moeder van het jongetje probeerde er steeds weer voor te zorgen dat hij zijn aandacht op het spel zou richten, maar dat wilde hij helemaal niet. Hij zat in zijn eigen belevingswereld. Ik heb dit toen aan de moeder uitgelegd. Het maakt niet uit dat hij niet naar de voorstelling kijkt, hij beleeft zijn eigen voorstelling en dat is prima. Na afloop konden de kinderen naar aanleiding van de voorstelling met papier uiting geven aan wat ze beleefd hadden. Het is geweldig om te zien wat kinderen dan maken.
Het grootste compliment voor mij is wanneer kinderen na de voorstelling met een diepe zucht weggaan. Dat betekent dat ze het hebben beleefd.”


Ineke Koomen, teamleider Speelzaalwerk, De Schoor

 © De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl