Algemeen > Weblog: Dromen over Corrosia

Buurtcentrum Corrosia in het centrum van Almere Haven wordt door de meeste mensen gezien als een ouderencentrum. Hier heeft men zich in de afgelopen jaren ook voornamelijk op gericht. Er is echter ook vraag naar activiteiten voor kinderen en jongere mensen. Daar wordt nu hard aan gewerkt…

Het nieuwe Corrosia wordt een plek voor de buurt gericht op cultuur en ontmoeting.

“Mijn droom voor Corrosia is dat het een mooi, levendig en warm buurtcentrum wordt, samen met de samenwerkingspartners in het nieuwe Corrosia. Vanaf het moment dat je binnenloopt moet je je thuis voelen. Een plek waar jong en oud elkaar tegelijkertijd kunnen ontmoeten, maar ook afzonderlijk. De gemiddelde leeftijd in Almere Haven is hoger dan in de rest van Almere, maar er wonen ook veel jonge mensen. Deze jonge mensen binden zich niet zo snel aan bijvoorbeeld een buurtcentrum. Daar wil ik verandering in brengen. Ik wil mensen graag bij de activiteiten betrekken. We moeten af van het stoffige beeld dat mensen hebben van een buurthuis. Onze activiteiten moeten ook aansluiten op de wensen en behoeften van deze jongere  generatie. Ik denk dan aan cursussen van een aantal weken, zoals sporttheater of een taalcursus. Maar ook aan themabijeenkomsten, bijvoorbeeld 1x per kwartaal een periode waarin we op verschillende gebieden aandacht besteden aan één specifiek onderwerp. Onderwerpen die de wijk aangaan. Denk aan budgetteren, opvoeden, veiligheid op straat, enz. Het moet een levendig centrum worden waar mensen zich thuis en welkom voelen.

Ik hoop ook dat er veel buurtinitiatieven ontstaan. Als mensen als buurtbewoner een bepaald initiatief voor de wijk willen opzetten, dan maken we dat mogelijk. Het is niet de bedoeling dat er allemaal kleine groepjes ontstaan, we willen juist graag de verbanden leggen tussen mensen en groepen. De activiteiten van Corrosia moeten duidelijk naar buiten gebracht worden. Iedereen in de wijk moet weten wat Corrosia is en wat je daar kunt doen. En het is belangrijk dat er een duidelijke samenhang is tussen de diverse activiteiten in Corrosia, maar ook tussen Corrosia en de andere accommodaties in Haven. Wanneer er een specifieke themabijeenkomst in Corrosia is geweest dan kan deze bijeenkomst in dezelfde periode ook op een andere plek worden gehouden. Zodat iedereen in Haven er naartoe kan.

Een belangrijk onderdeel van het nieuwe Corrosia zijn de kinderactiviteiten. Op dit moment worden er te weinig kinderactiviteiten in Haven Centrum aangeboden voor kinderen tussen de 6 en 12 jaar. Dit willen we veranderen. We beginnen nu al kleinschalig met een aantal vrijwilligers, maar naarmate er meer kinderen zijn die mee willen doen en we meer vrijwilligers kunnen aantrekken, zal ook het aantal activiteiten toenemen. Wij ondersteunen de vrijwilligers hierin. We zullen zorgen dat ze goed zijn in wat ze doen en dat ze zichzelf ook goed voelen bij wat ze doen. Daarvoor bieden we trainingen en cursussen aan. Nu is het niet de bedoeling dat alle oude activiteiten verdwijnen. Nee, onze trouwe bezoekers van de clubs en bijeenkomsten die er nu zijn kunnen zeker in de toekomst ook bij ons terecht.

Dit is mijn droom voor Corrosia in de toekomst, en ik zal zorgen dat het lukt!”


Marieke de Jong, sociaal cultureel werker De Schoor


 © De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl