Algemeen > Weblog: De Participatiefabriek

Vanaf maart 2014 verschijnt er elke twee weken een nieuw weblog. Een portret van een project, evenement of activiteit. In totaal verschijnen er 25 portretten in het jaar dat De Schoor 25 jaar bestaat!

6 maart 2014: De Participatiefabriek

Jan-Eric, Maartje en Marcel zijn al een tijdje werkzoekend. Zij solliciteerden vanuit huis, maar dat ging vervelen en werd saai. Zij zochten naar een actieve manier van netwerken, mensen ontmoeten en met jezelf en een nieuwe baan bezig zijn. De Participatiefabriek leek daar heel goed op aan te sluiten…

Ineke van Galen, coördinator van de Participatiefabriek is superenthousiast: “We zijn ook een echt bedrijf. We hebben verschillende afdelingen binnen de Participatiefabriek en aan deze afdelingen zijn vrijwilligers, werkzoekenden, gekoppeld die op dit gebied ervaring hebben. Denk bijvoorbeeld aan: horeca, administratie, marketing, wijkactiviteiten, eigen bedrijf, enz. Deze “leermeesters” van de afdelingen ontplooien activiteiten, zetten dingen op en begeleiden mensen die in de bijstand zitten en door de gemeente naar ons zijn doorverwezen. Wij coachen en trainen hen en stomen hen klaar voor de arbeidsmarkt. Een belangrijk onderdeel van onze fabriek is de bemiddelingscarrousel, een coachingstraject. Als je werk wilt vinden, is het belangrijk om aan jezelf te werken. De bemiddelingscarrousel bestaat uit een periode van 10 weken waarin mensen trainingen, workshops en cursussen volgen die gericht zijn op het zoeken en vinden van werk. In de carrousel ga je net zo lang door tot je werk hebt gevonden. Na 10 weken geen werk… dan nog een rondje.”

Jan-Eric, leermeester marketing en communicatie, “Ik ben drie jaar werkzoekend en vind het geweldig dat ik hier mijn kennis en ervaring kan inzetten. Ik doe buurtonderzoek naar de wensen en behoeften van de buurtbewoners met betrekking tot de activiteiten die wij hier in het buurtcentrum gaan aanbieden. Ik leer ook ontzettend veel. Het onderzoek doe ik op een hele nieuwe manier, met nieuwe technieken, online. Dat kende ik nog niet en zo ontwikkel ik me op dat gebied. Daarnaast ontmoet ik hier zoveel nieuwe mensen. Het is echt een bijzondere manier om een heel nieuw netwerk op te bouwen. Ik ben actief, ik zet nieuwe dingen op en ik ben weer enthousiast!”.  Maartje vult aan: “Ik krijg hier inderdaad energie van. Thuis was ik op de “normale” manier aan het solliciteren, maar dat kost alleen maar energie en dat vreet aan je. Hier krijg ik de kans om iets te doen waar ik blij en gelukkig van word, waar ik mijn ervaring op een heel ander gebied kan inzetten. Het is een experiment en ik hoop dat mensen met mij mee willen experimenteren. Ik krijg hier de mogelijkheid om echt mijn horizon te verbreden en nieuwe wegen in te slaan”. Marcel: “Ik kwam hier voor drie dingen: het gat in mijn CV dichten, netwerken en zorgen dat mijn bloed weer begon te stromen. Ik ben hier nu 4 maanden aan het experimenteren en loop in oude valkuilen en ontdek nieuwe valkuilen en dat voelt ontzettend goed. We zijn begonnen met opruimen en van daaruit bouwen we op. De buurtbewoners moeten weer enthousiast worden over hun buurtcentrum. Er gebeurt hier nu zo veel, het bruist, het borrelt en wij doen mee. Ik heb energie, voel me nuttig, werk aan mezelf en aan mijn toekomst. Ik verheug me ook enorm op de mensen die we gaan begeleiden. Samen met het geweldige team van de Participatiefabriek gaan we er iets moois van maken!”.

 Ineke van Galen, coördinator Participatiefabriek bij De Schoor
Jan-Eric Kooij, Maartje Kroon, Marcel Swart, leermeesters bij de Participatiefabriek

 © De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl