Welzijn in wijk en stad > Eenzaamheid

Eenzaamheid gaat over het missen van betekenisvolle contacten en het gevoel ‘ertoe te doen’. Iedereen krijgt er in zijn/haar leven mee te maken, wanneer er iets verandert in bestaande patronen, ook wel life-events genaamd. Deze life-events kunnen zowel een negatief als een positief karakter hebben. Denk aan het verliezen van je baan, met pensioen gaan, verhuizen of bijvoorbeeld trouwen en kinderen krijgen. Eenzaamheid is een persoonlijke ervaring die bij het leven hoort en waarmee je (met behulp van anderen) om moet gaan. Je gaat opnieuw ontdekken wie je bent en wat jouw rol in het leven is.

Wanneer je er na een jaar zelf niet uitkomt, spreken we van langdurige eenzaamheid. Door langdurige stress veranderen de hersenen waardoor je steeds minder grip op je leven krijgt. Langdurige eenzaamheid is slecht voor de gezondheid. Bovendien zorgt het ervoor dat je minder goed kunt nadenken en beslissingen nemen, je minder gemakkelijk in sociale omgevingen begeeft en je geen plezier beleeft aan het omgaan met anderen. Hierdoor lukt het niet meer om er zelf uit te komen.

In december 2019 gaat er weer een cursus ‘Creatief Leven’ van start in de Filmwijk. Deze cursus maakt je bewust van wat eenzaamheid eigenlijk is en wat dit met je doet, geeft inzicht in jezelf en in wat bij jou de oorzaken van eenzaamheid zijn. In negen bijeenkomsten leer je eenzaamheid op een structurele manier zelf aan te pakken. Eenzaamheid is een seintje van je lichaam dat je niet goed meer in verbinding staat met de mensen om je heen. Jij kunt zelf in actie komen en dat veranderen. Wij ondersteunen daarbij en geven nieuwe inzichten.

Een deelnemer van de cursus zei na afloop het volgende:

“Ik was altijd een perfectionist in alles, maar verloor langzaam de controle, voelde altijd weer die leegte. Door de cursus te volgen ben ik mij ervan bewust geworden dat je fouten mag maken en dat je ook verdrietig mag zijn. Maar ik laat het mijn leven niet meer beperken of beïnvloeden. Ik ben inmiddels een blij en tevreden mens en sta nu heel anders in het leven.”

Voor meer informatie over de cursus ‘Creatief Leven’ of voor aanmelding kunt u terecht bij Vanessa Steenbergen via 06-14677131 of vsteenbergen@deschoor.nl.

 

Binnenkort wordt deze pagina aangevuld met meer informatie over eenzaamheid.© De Schoor, Welzijn in Almere | Haagbeukweg 153 | Postbus 1220 | 1300 BE Almere | Telefoon 036 - 52 78 500 | E-mail: info@deschoor.nl